Slovenija
9 ogledov

Ultimat M. Kramarju

Vlada razmišlja, kako izpuliti milijon evrov nagrade nekdanjemu predsedniku upra Žurnal24 main
Z dohodnino za leto 2009 bi vlada tudi Kramarju oskubila nagrado.
 

Milijonski pogovor 

Takole je včeraj tekel telefonski pogovor med Pahorjem in nekdanjim prvim možem NLB Kramarjem:

Pahor: Pozivam vas, da vrnete nagrado!

Kramar: O tem še nisem
razmišljal.

Pahor: O tem začnite razmišljati takoj!

Marjan Kramar je premierju Borutu Pahorju dejal, da o vrnitvi milijona evrov nagrade še ni razmišljal. Izplačal si ga je januarja za uspešno vodenje banke v zadnjih letih, a ne za lani.

Finančni minister Franc Križanič pa od nadzornega sveta (NS) NLB pričakuje, naj razišče podlago za izplačilo, kdo in zakaj je podpisal dokumente in kako je prišlo do izplačila.

Stoodstotni davek
Vlada je medtem posvojila predlog Zaresa, da bi bile vse plače nad 12.500 evri bruto, vse nagrade, udeležbe pri dobičku in bonitete nad 25 tisoč evri ter odpravnine nad 75 tisoč evri bruto obdavčene z 90-odstotno davčno stopnjo. "Razmišljamo tudi o stoodstotni obdavčitvi," pravi Križanič.

Iz osnutka zakona je razvidno, da bi ta veljal za dohodnino za leto 2009, kar pomeni, da bi zajel tudi Kramarjevo nagrado. Gospodarski minister Matej Lahovnik meni, da bi lahko prestal tudi ustavno presojo, čeprav posega v preteklost, a nekateri poznavalci menijo nasprotno.

Obdavčitev bi po predlogu Zaresa sicer veljala le za podjetja v večinski državni lasti in tista, ki so prejela poroštva ali druge vrste pomoči iz ukrepov za blažitev krize. Takšno je Gorenje.

Delničarji o plačah uprav
Na redni letni skupščini bo morala uprava delničarje seznaniti s prejemki uprav in NS za vsakega člana posebej. Pojasniti bo treba, koliko je bilo fiksnih in variabilnih prejemkov, udeležbe pri dobičku, povračil stroškov in drugih plačil. Spremembe zakona o gospodarskih družbah predvidevajo, da skupščina odloča o plačni politiki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.