Slovenija
34 ogledov

Ultimat se je iztekel

Koalicija Anže Petkovšek
Janez Janša kljub izteku ultimata ni sporočil svoje odločitve. O izstopu iz koalicije ter odstopih Gregorja Viranta z mesta predsednika državnega zbora in dveh ministrov DL bodo popoldne odločali na svetu stranke.

Opolnoči se je iztekel ultimat, ki ga je DL postavila predsedniku vlade Janezu Janši, naj odstopi ali sproži glasovanje o zaupnici. O tem bo tako popoldne razpravljal svet DL in najverjetneje zapustil koalicijo. To bi pomenilo odstop prvaka stranke Gregorja Viranta z mesta predsednika državnega zbora (DZ) in verjetno tudi odstop obeh ministrov DL Janeza Šušteršiča in Senka Pličaniča.

Najverjetnejši scenarij: nastop manjšinske vlade

Svet DL bo danes zasedal po tem, ko se bo vladna ekipa mudila na delovnem obisku v Notranjsko-kraški regiji. Kako se bo po odhodu DL iz koalicije razpletlo politično dogajanje, ostaja neznanka, vendar bi ta korak najverjetneje pomenil nastop manjšinske vlade.

Ministra bosta, če odstopita, opravljala tekoče posle

Koalicija bo ob odhodu DL štela sedem poslancev manj, medtem ko sta minister za finance Šušteršič ter minister za pravosodje in javno upravo Pličanič pojasnila, da bosta, če odstopita, še opravljala tekoče delo ministra. Po ustavi tudi sicer funkcija ministru preneha z odstopom ali razrešitvijo, mora pa opravljati tekoče posle do imenovanja novega ministra.

Ministra Desusa na položajih do febuarske seje

V Desusu bodo razmislili o tem, da bi njihova ministra ponudila odstop v času, da bi to državni zbor ugotovil na februarski seji, je pred današnjim delom vladnega obiska v Notranjsko-kraški regiji povedal predsednik Desusa Karl Erjavec. Upa namreč, da bi lahko takrat DZ tudi že ratificiral hrvaško pristopno pogodbo k EU.

Predsednik Desusa je povzel tudi torkove koalicijske pogovore v Vili Podrožnik v Ljubljani. Povedal je, da je premier Janez Janša dejal, da namerava vztrajati, saj da ne vidi razloga za odstop. Prav tako je Janša po besedah Erjavca poudaril, da je zavezan sklepom njegove stranke in da bo te sklepe spoštoval. To pomeni, da bo nadaljeval delo predsednika vlade, če bo treba, tudi s samo šestimi oziroma štirimi ministri, je dejal prvak Desusa. Opozoril pa je, da je zakonodaja iz navedenega razloga "v tem delu precej pomanjkljiva". To po njegovih besedah kaže, da bi bilo treba razmisliti o ustreznosti zakona o vladi.

Strinjal se je, da je bil Janša v dneh po objavi poročila protikorupcijske komisije "zelo navdušen za predčasne volitve". Glede na splošno javno mnenje in to, kaj kažejo ankete, pa volitve v tem času po oceni Erjavca verjetno niso njegov cilj. "Po mojem bo poskušal skozi sodni postopek ovreči poročilo Komisije za preprečevanje korupcije. Za to pa potrebuje čas," je poudaril Erjavec, ki meni, da za predčasne volitve ni veliko možnosti. To pa odpira nove težave, med temi tudi to, da "ne bi bilo dobro" imeti vlade s šestimi ministri, saj bi bila po oceni Erjavca "precej neverodostojna".

Janša: Upam, da bo prevladal razum

Odstop Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića zaradi poročila protikorupcijske komisije zahtevajo tudi v Desusu in SLS. Janša se na ultimate ni odzval, prav tako ni jasno, kakšen je bil izkupiček torkovega srečanja koalicijskih partnerjev na čelu z Janšo, ki je potekal na pobudo predsednice NSi Ljudmile Novak. Virant je v DZ dejal le, da se po njegovem občutku ni nič spremenilo. Janša pa je v pogovoru za TV Primorska zvečer ponovil, da na potezi nista ne on ne SDS, ampak tisti, ki so postavili ultimate. Ob tem je izrazil upanje, da bo prevladal razum in da se ne bo rušilo lastne vlade.

SDS je sicer koalicijske partnerice že večkrat pozvala, naj – če so nezadovoljne s premierjem – v DZ vložijo konstruktivno nezaupnico. V torek so v SDS navedli, da je premier že 9. januarja povedal, kaj bo storil.

"Povezovanje s PS z Jankovićem na čelu ni mogoče"

Kako do konstruktivne nezaupnice, naj bi se pogovarjali predsedniki strank tako imenovanega sredinskega trojčka DL-SLS-Desus. Sklenili naj bi tudi, da morebitno koalicijsko povezovanje s PS ni mogoče do popolnega umika Jankovića iz stranke. Po njihovem mnenju bi morali dobiti tudi ime, ki bo sprejemljivo za "resno" večino v DZ.

Komentarjev 13
  • Scott 15:39 23.januar 2013.

    Virantu državljani postavimo ultimat.Do 6.2.2013 naj nam pove kako je z njegovo spolno usmerjenostjo?Mar nimamo pravice biti seznanjeni kdo v resnici je oseba,ki je predsednik DZ?Za koga gre naš davkoplačevalski denar?

  • Scott 15:32 23.januar 2013.

    Vas 50 stotinov usmerja že 50 let!

  • tralala 14:30 23.januar 2013.

    upam, da svoje omejenosti ne boš prenesel na svojo hčerko.