Slovenija
27 ogledov

Umazane dimnikarske koncesije

Po Kristanovih besedah nekaterim dimnikarjem trenutna ureditev omogoča, da krade Žurnal24 main
V civilni iniciativi Dimnik zahtevajo razveljavitev dimnikarskih koncesij, s katerimi nekateri dimnikarji "terorizirajo ljudi".

Civilna iniciativa Dimnik se je zaradi neposluha države pri urejanju dimnikarskih koncesij obrnila na Evropsko komisijo, je novinarjem povedal predsednik iniciative Tone Kristan. Z generalnega direktorata notranjih trgov in storitev pri komisiji so odgovorili, da bodo razmere na tem področju v Sloveniji analizirali.

Ravno tako zahtevajo, da se ta dejavnost uredi na obrtniški bazi, tako da bodo imeli državljani pravico upravljati s svojim imetjem in možnost naročiti dimnikarja, ko ga bodo potrebovali, in tistega, ki ga bodo želeli. Od ministra Roka Žarnića zato zahtevajo ureditev razmer.

Kot je še poudaril Kristan, si želijo in bodo, ko bodo dobili odvetnika, ki jih bo zastopal brezplačno, vložili tožbo proti državi. Ravno tako bodo tožili ministra Žarnića in generalnega direktorja direktorata za javne službe in investicije na okoljskem ministrstvu Bojana Dejaka.

"Hočemo razveljavitev koncesij, ki jih je vlada že podelila, in spremembo trenutne zakonodaje, ki nekaterim monopolistom omogoča, da terorizirajo narod," je dejal Tone Kristan.

Dimnikarji na referendum?
V iniciativi si sicer že dalj časa prizadevajo za odpravo trenutne ureditve podeljevanja dimnikarskih koncesij, lani so celo napovedali začetek postopkov za razpis referenduma. Koncesijo namreč za obdobje osmih let za določeno območje podeli država, določene pa so tudi najvišje cene dimnikarskih storitev.

Dragi pregledi
Dimnikarja morate zaradi požarne varnosti spustiti v hišo in za nekaj minut dela vam ta lahko zaračuna več deset evrov. Če je znesek plačan in pregled opravljen, je požarna varnost zagotovljena, v nasprotnem primeru pa ne in si lahko nakopljete celo več sto evrov težko globo, poudarjajo v Dimniku.

Številne pritožbe
Da s koncesijsko ureditvijo ni vse v redu, priča tudi mnenje računskega sodišča s pridržkom, številne pritožbe, ki se kopičijo na okoljskem ministrstvu, in prijave na protikorupcijski komisiji.

S trenutno ureditvijo po drugi strani niso zadovoljni niti dimnikarji, ki so na začetku leta proti takratnemu okoljskemu ministru Karlu Erjavcu vložili tudi kazensko ovadbo. Erjavec naj bi namreč enostransko spremenil cenik in določil, koliko časa lahko traja posamezna storitev. Zaradi tega naj bi se dogajal tudi mobing dimnikarjev, ker se mora po novem uporabnik storitve strinjati z izdanim računom. Nekateri ga ne želijo podpisati, dve stranki pa lahko, po besedah dimnikarjev, za isto storitev plačata povsem različno ceno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.