Slovenija
36 ogledov

Umetni trombociti za strjevanje krvi

Umetne trombocite so razvili predvsem za vojaške namene, posluževala pa bi se ji Žurnal24 main
Znanstveniki so izdelali sintetična sredstva za strjevanje, namenjena predvsem za vojaško uporabo. Gre za umetne sredstvo, ki bo pospešilo strjevanje krvi.

Ploščice, ki jih bo bolnik prejel na poškodovano območje, bodo sprožile umetne trombocite, ki bodo pospešili strjevanje krvi. Poškodovani bo posledično izgubil manj krvi in bo imel več možnosti za preživetje. Del razvojnega procesa izdelka je bila namreč tudi raziskava, ki so jo opravili na primeru podgan in s katero so ugotovili, da so umetni trombociti krvavitev zmanjšali za polovico. Tistim podganam, ki so jim sredstvo vbrizgali 20 sekund po poškodbi, se je krvavitev zmanjšala za četrtino.

 

In zakaj umetni trombociti?

Uporaba trombocitov od donatorjev je koristna in lahko pospeši strjevanje krvi, vendar poveča tveganje zaradi zapletov, kot je zavrnitev. Bolnikovo telo lahko namreč zavrne donatorjevo kri. Prav tako imajo trombociti donatorjev rok trajanja samo pet dni. Cilj raziskovalcev je razviti zdravljenje, ki bo primerno za bolničarje, ki zdravijo ranjene vojake na terenu.

 

Zaenkrat še ni na voljo

Čeprav so sredstvo razvili predvsem za vojaške namene, pa bodo sredstvo lahko uporabljali tudi v splošnem zdravstvu. Zdravniki bodo pridobili neomejene zaloge z daljšim rokom uporabnosti, kot so sveži trombociti darovalcev.

 

Skupina znanstvenikov iz Univerze Case Western Reserve upa, da bo izdelek na voljo v prihodnjih letih. Nekateri sestavni elementi izdelka se namreč že uporabljajo v medicini in so po pravilniku ZDA ustrezni, kar bo pripomoglo k odobritvi umetnih trombocitov.

 

Zdravljenje tudi notranjih krvavitev

James Bertram in profesor Erin Lavik, ki sta razvila sredstvo, sta pri tem uporabila razgradljive polimere, ki se bodo ob vbrizganju v telo združili z bolnikovimi lastnimi trombociti na mestu poškodbe.

 

Lavikova je poudarila, da bodo umetne ploščice toliko bolj pomembne zaradi zdravljenja notranjih poškodb oziroma notranjih krvavitev, ki jih je na bojišču izredno težko zdraviti.

 

Da pa umetni trombociti ne bi trčili med seboj in ustvarili umetnega strdka, je vsaka ploščica obdana s topno ovojnico. Kar pomeni, da če bo v telesu presežek trombocitov, ki ne bodo potrebni za strjevanje krvi, se bodo skozi prebavni trakt izločili iz telesa brez stranskih učinkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.