Slovenija
36 ogledov

Umetniški gastarbajterji

Marjetica Potrč Matej Družnik / Delo
Od Žižka do Avsenikov. Pred kulturnim praznikom smo sestavili seznam najprepoznavnejših kulturnikov, ki delajo v tujini. Večina kritična. “Država pomaga nesposobnim!”

Kulturniki. Čeprav so njihove turneje v tujini razprodane, v Sloveniji igrajo redko ali v manjših klubih. Njihova dela visijo v najpomembnejših svetovnih galerijah, a so pri nas njihova imena zunaj ozkih umetniških krogov neprepoznavna. V Evropi in ZDA prodajo po več deset tisoč knjig in uživajo status teoretskih superzvezdnikov, v Sloveniji pač ne. Predstavljamo seznam kulturnikov, ki so ime Slovenije ponesli v svet, a jim s financiranjem njihovih projektov država pri tem praviloma ni pomagala.

Uspehi filmarjev

Ni čudno, da bo imela nova vlada namesto ministrstva za kulturo ministrstvo za Slovence po svetu. Tako ali tako je večina najsposobnejših umetnikov že dolgo v tujini,” pravi filmski režiser Mitja Okorn, ki že več let ustvarja na Poljskem. Tam je posnel tudi film Pisma sv. Nikolaju, ki je postal peti najbolj gledan poljski film, v Sloveniji pa si ga je ogledalo že več kot 60 tisoč ljudi. “V Sloveniji še vedeli niso, da obstajam, nič niso naredili, da bi se pohvalili z mojim delom,” dodaja Okorn.

Igralci v Hollywoodu

Eden od najprepoznavnejših hollywoodskih igralcev slovenskega rodu je Željko Ivanek, ki Slovenijo obišče vsaj enkrat na leto. Igral je v mnogih uspešnicah (Hannibal, Dogville, Morilca na kolektivca) in serijah (24, Heroji, Prava kri), v Sloveniji pa je delal le enkrat, in sicer za Karpa Godino. Nedavno je veliki met uspel tudi Katarini Čas, ki je zaigrala v filmu Policist. Branko Đurić je igral v več znanih jugoslovanskih produkcijah in z oskarjem nagrajenem filmu Nikogaršnja zemlja.

Teater, galerije, glasba

Galerist Gregor Podnar se je uvrstil med prvih sto najvplivnejših ljudi v svetu umetnosti. Na isti lestvici londonske revije Art Review je tudi filozof Slavoj Žižek, avtor več kot sto izvirnih in prevedenih knjig. Med sodobnimi umetniki so si v tujini sloves pridobili Marjetica Potrč, umetniški kolektiv Irwin ter režiserja Dragan Živadinov in Tomaž Pandur. Med najbolj prevajanimi pisatelji in pesniki so Tomaž Šalamun, Drago Jančar in Miha Mazzini. Med glasbeniki so v tujini daleč najprepoznavnejši člani skupine Laibach, ki jih zastopa znamenita glasbena založba Mute.

V elektronski glasbi je nepremagljiv DJ Umek, dosežke Avsenikov, ki so v tujini prodali več kot 31 milijonov plošč, bo težko dosegel kdorkoli. Na odre Velike Britanije in ZDA se je prebila tudi skupina Elvis Jackson. “Bendu se izplača vztrajati, tudi če na začetku nič ne nakazuje uspeha,” pravi njihov član Marko Soršak. Skupina se marca odpravlja na britansko turnejo, prejela je tudi nekaj tamkajšnjih nagrad. Po evropskih turnejah kroži še metalska skupina Noctiferia, ki ji je ministrstvo za kulturo lani odobrilo pet tisoč evrov. Seveda bi lahko na ta seznam uvrstili še številne druge.

Preberite še komentar Tjaše Pureber: Solidarnost se ne izkazuje v galerijah

Komentarjev 3
  • Orika 20:01 09.februar 2012.

    Noctiferia je dobila kaj??? Kaj je dobila???? Ničesar ni dobila, neinformirani nesposobneži. Pokličite ministrstvo in se pozanimajte!!!

  • Realist 00:18 07.februar 2012.

    Dober film je naredu Okorn. Itak da ne bodo v Sloveniji ker jim Slovenija več vzame kot da

  • Arnolfus 23:12 06.februar 2012.

    Lahko bi dodali še izumitelja Florjančiča, pa oblikovalca Lešnika, Jurij Dolenc, njegov sin Miki Dolenz (The Monkees)...