Slovenija
28 ogledov

Umik zakona zaradi zaščite delavcev

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Poslanske skupine so v okviru prve obravnave predloga novele zakona o delovnih razmerjih podprle stališče, da se zakonski predlog umakne iz obravnave.

V času priprave zakonskega predloga se je zaostrila problematika prezaposlovanja delavcev na slamnata podjetja, zato predlagatelj soglaša s stališčem koalicije, naj se predlog zavrne in se ga dopolni z rešitvami, ki bi bile ugodnejše za delavca, zakon pa se nato sprejme po nujnem postopku, je povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Gre za primere zlorab zakona s prezaposlitvijo delavcev na slamnato hčerinsko podjetje, s stečajem in likvidacijo tega podjetja ter odpuščanjem delavcev brez odpravnin.

Med domnevnimi zlorabami so na seji odbora DZ za gospodarstvo minuli teden izpostavili stečaj družbe Konstrukcija VG, hčerinskega podjetja SCT, in Knjigoveznice Koper, hčerinskega podjetja Dela Tiskarne.

Koalicijske stranke so se pred današnjo obravnavo zakona dogovorile, da bodo zakon − glasovanje o tem, ali je primeren za nadaljnjo obravnavo, bo v četrtek – zavrnile.

Kot je dejal Bojan Kontič (SD), ne zato, ker ne bi bil primeren za nadaljnjo obravnavo, ampak ker v tem predlogu novele niso mogoče spremembe v delu, ki določa pravice in obveznosti pri spremembi delodajalca.

Kontič sicer meni, da sprememba zakona o delovnih razmerjih za odpravo problema ne bo dovolj, zato bi bilo po njegovem mnenju treba spremeniti tudi zakon o gospodarskih družbah, določiti kazenske sankcije in tudi razmisliti o dokazovanju naklepa pri ustanavljanju takšnih podjetij.

Da je treba tako zakon o delovnih razmerjih kot zakon o gospodarskih družbah spremeniti tako, da ne bo prihajalo do zlorab delavcev prek slamnatih podjetij, so se strinjale vse poslanske skupine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.