Slovenija
3 ogledov

Umika delnic ne bo

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Delničarji Term Čatež na današnji skupščini niso izglasovali sklepa o umiku 100.894 lastnih delnic, ki jih imata v lasti hčerinski družbi Marina Portorož in Turistično podjetje Portorož (TPP).

Umik delnic je namreč predlagala največja lastnica Term Čatež, družba DZS, v kateri poudarjajo, da je skupščinski sklep nezakonit in s tem izpodbojen. Poleg tega pa je po njihovem mnenju to zakonska obveza Term Čatež, ker te lastnih delnic niso odsvojile v treh letih od njihove pridobitve. "Delničarji, ki so glasovali proti umiku lastnih delnic, so odgovorni za posledice nezakonitega glasovanja," pravijo v DZS. Predsednik uprave Term Čatež Mladen Kučiš je ob tem zanikal, da bi šlo za kršitev zakona in da omenjene delnice ne vplivajo na poslovanje družbe. Ob tem je napovedal, da bo uprava družbe skupaj z nadzornim svetom preučila vse možnosti o usodi teh delnic.

Kaj bodo naredili z delnicami v Termah Čatež?

Iz odvetniške pisarne Mira Senice menijo, da gre pri tokratnem glasovanju na skupščini Term Čatež za kršitev prevzemne zakonodaje. © BOBO

 
Predsednik uprave Term Čatež Mladen Kučiš je ob tem dejal, da bodo v družbi zdaj preučili, kaj narediti z omenjenimi delnicami. Kučiš, ki je potrdil neizglasovanje sklepa o umiku lastnih delnic, je poudaril, da ne izključuje možnosti umika 100.894 lastnih delnic, vendar lastniki niso podprli načina, ki ga je na današnji skupščini predlagala DZS. Za predlog DZS je glasovalo 44,74 odstotka od 91,47 odstotka navzočega kapitala družbe.

Do umika delnic tudi prek sodišča
Aleš Melihen iz Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki pa je ob tem primeru poudaril, da gre za kršitev prevzemne zakonodaje. V odvetniški pisarni v kratkem pričakujejo navodilo s strani DZS, da po sodni poti dosežejo umik lastnih delnic. Kot še navajajo v DZS, se v primeru vseh svojih kapitalskih naložb obnašajo kot aktiven lastnik, predvsem pa želijo, da vse družbe poslujejo zakonito in v skladu z dobro poslovno prakso. "Naša možnost, da to zagotovimo, je zahteva sodišču, naj s sodbo Termam Čatež naloži umik lastnih delnic," je pojasnil Melihen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.