Slovenija
5533 ogledov

Umor v Grosupljem. To pravijo na CSD Ljubljana.

sveča pogreb grob Profimedia
V Sloveniji še vedno odmeva petkov primer družinske tragedije pri Grosupljem. Danes se odzivajo tudi s pristojnega centra za socialno delo.

Kot smo poročali, v petek v popoldanskin urah se je na Policijski postaji Trebnje zglasil 44-letni moški in naznanil, da je doma umoril svojo ženo. Policisti so odšli na naslov v okolici Grosuplja, kjer so odkrili mrtvo 36-letno žensko.

Na primer se danes odzivajo tudi na pristojnem Centru za socialno delo Ljubljana. V sporočilu za javnost so zapisali, da so "globoko pretreseni ob tragičnem dogodku, ki se je zgodil v Grosuplju". Bližnjim izrekajo iskreno sožalje in razumejo njihovo veliko stisko. 

"Ob tem tragičnem dogodku želimo poudariti, da je treba nasilje takoj prijaviti na center za socialno delo ali policijo," so izpostavili.

Glede dotičnega primera so zapisali, da je žrtev v lanskem letu prišla na CSD po informacije o razvezi. "Kljub izrecnim vprašanjem ni omenjala ogroženosti s strani partnerja," poudarjajo na centru. Dodajajo še, da strankam vedno posredujejo pomembne informacije za prepoznavo obstoja nasilja, četudi stranka tega ne omenja oziroma ne želi govoriti o tem. "Seznanimo jo z vsemi organizacijami, kamor se lahko obrne, pozovemo, da se kadarkoli obrne na nas ter večkrat poudarimo, kako pomembno je, da pove, v kolikor bi bilo prisotno kakršnokoli nasilje."

Opozarjajo na neprijavljanje nasilja 

Pri omenjenem centru izpostavljajo še opažanje neprijavljanja nasilja v družini, ki da je še vedno mnogo višji od uradnih podatkov. "Nasilje med družinskimi člani, še posebej v intimno partnerskih odnosih, je pogosto prikrito, dogaja se za zaprtimi vrati, zato ga je tudi težje prepoznavati in preprečevati. Žrtve pogosto potrebujejo veliko strokovne podpore in pomoči, da zmorejo spregovoriti o nasilju." 

Poleg tega opažajo tudi, da je nasilje v družini v Sloveniji še vedno stigmatizirano in da je toleranca do nasilja, kljub izboljšanju situacije v zadnjih letih, še vedno prevelika. Izpostavljajo še, da zagovarjajo ničelno toleranco do nasilja in da sami takoj po prejemu informacije o nasilju v družini preučijo okoliščine primera ter zeberejo vse informacije in jih po potrebi predajo tudi policiji. 

"Če ocenimo, da je potrebno sodelovanje drugih organov, se na centru oblikuje multidisciplinarni tim. Kadar je potrebno, se takoj poskrbi za varnost žrtve (umik v krizni center za žrtve nasilja)." 

Pri Centru za socialno delo Ljubljana sklenejo, da je naloga centrov za socialno delo, da skupaj z žrtvijo naredi vse, da jo zaščiti.

Novice: Dve uri pred umorom so bili na kraju policisti - Umor pri Slavonskem Brodu Slovenija Nove podrobnosti umora pri Grosupljem. "Dober dan. Doma sem ubil ženo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • 55ca0cb418fe7f4267c1a6219d4af4d298d4ce60 08:40 10.marec 2021.

    Koliko na CSD-je je odgovarjalo za svoja dejanja... nobeden in mislim, da nikoli ne bo... Sedijo v pisarnah in velikokrat sploh ne vejo bistvo problema...

  • 28c092962c7315fd7c40310d73cc65287377e398 21:13 09.marec 2021.

    Probat ni greh... .Tudi jaz sem probal Stanko Živič povabiti na čaj,pa se je Milan Štrukelj vmešal,"Kaj boš ti smrkelj,....Jaz sem Slovenc, torej sem!!!!".

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 19:37 09.marec 2021.

    No, CSD....Da povem kako to poteka v praksi..... Ženske kličejo policijo, da ji partner grozi s smrtjo , ..pride policija in ugotovi, da lahko posreduje le, če bo grožnja udejanjena.. Potem jo tip pretepe in ga policija prenoči preko noči, ...prikaži več ker je "le pijan".. Naslednji dan jo tip ubije... CSD in policija pa pametujejo in se čudijo zakaj...