Slovenija
170 ogledov

Umrl Bojan Knuplež

Bojan Knuplež je bil star 52 let. (Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Umrl je Bojan Knuplež, predsednik uprave Merkurja.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Merkurju, je Bojan Knuplež umrl na svojem domu v četrtek zvečer. "Krepko telo ni zmoglo obvarovati srca pred napori največjega izziva, kar jih je Bojan Knuplež kdaj sprejel – rešiti Merkur," navaja sporočilo za javnost.

Knuplež se je takoj po prevzemu vodenja krovne družbe Merkurja lotil reševanja podjetja iz rdečih številk, do katerih je po njegovem mnenju prišlo zaradi organizacijske neustreznosti, splošne krize, izčrpavanje preko menedžerskega odkupa in spremenjene okoliščine na trgu.

Knuplež je postal prvi mož Merkurja šele julija, potem ko je z mesta prvega moža odstopil Bine Kordež.

"Preostala štiričlanska uprava ohranja vsa svoja polna pooblastila in nadaljuje z izpolnjevanjem zastavljenih nalog, potrebnih za oživitev Merkurjevega poslovanja," je še zapisano v sporočilu za javnost.

Pretresenost so izrazili tudi v nadzornem svetu družbe. "Žal pa je stanje v Merkurju tako, da je kljub temu žalostnemu dogodku treba aktivno in hitro nadaljevati po poti reševanja zapletene finančne situacije, ki jo je ključno pomagal reševati tudi Bojan Knuplež," je zapisal predsednik Matevž Slapničar in dodal, da se bo nadzorni svet verjetno sestal že v ponedeljek. Takrat sicer novi predsednik uprave še ne bo znan.

Piskernik: To je tragedija
Jakob Piskernik, dolgoletni direktor in predsednik nadzornega sveta Merkurja, je za Žurnal24 v prvem odzivu dejal: "To je žalostno. To je tragedija. Za Merkur bi bilo najbolje, da zdaj čim prej na čelo podjetja pride nekdo, ki bo potegnil podjetje iz krize. Če bodo novega predsednika uprave iskali predolgo, bo agonija podjetja še hujša."

Janez Bohorič, predsednik uprave kranjske Save, pa je povedal: "Novica nas je negativno presenetila. Računali smo, da ima Bojan Knuplež dovolj energije, znanja, poguma in komunikativnosti, da bi odigral svojo vlogo v Merkurju. Zdaj smo spet na začetku. Najti bo treba človeka, ki bo to veliko vrzel zapolnil."

Iz ministrstva za gospodarstvo so sporočili, da ministrica Darja Radič njegovi družini in sodelavcem izreka iskreno sožalje.

Mogoče je imel za katerega izmed zaposlenih preostre poteze. To velja zlasti za nekatere vodilne, medtem ko se delavcev s svojimi potezami še ni toliko dotaknil. Zaupam v to, da bo reševanje podjetja šlo naprej.
Mateja Tavčar, sindikalistka

Šokirani so tudi zaposleni. "Mogoče je imel za katerega izmed zaposlenih preostre poteze. To velja zlasti za nekatere vodilne, medtem ko se delavcev s svojimi potezami še ni toliko dotaknil, saj je bil zaenkrat program presežnih delavcev pripravljen le v Mersteelu," je za STA pojasnila predsednica sindikata v Merkurju Mateja Tavčar in dodala, da jim je vodstvo podjetja zagotovilo popolno opravilno sposobnost uprave. Prepričana pa je, da je novica pretresla prav vse.

 

Pred Merkurjem spet negotovi časi
Pred nastopom funkcije je bil Knuplež predsednik uprave Big Banga, ki ga je uspešno potegnil iz rdečih številk. Pred meseci se je agresivno lotil prestrukturiranja skupine Merkur, ki se zadnje čase spopada s hudimi težavami. Merkur je pred dnevi razglasil insolventnost.

Bojan Knuplež je bil v Merkurju tri mesece. Dovolj, da nas je navdihnil s svojo odločnostjo, neomajno voljo in trmo za doseganje zastavljenih ciljev. Naučil nas je dovolj, da bomo znali iti po njegovi poti.
Merkurjevo sporočilo

Knuplež, Štajerec po rodu in po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir strojništva, je Merkur vodil od 1. julija dalje. Poklicno pot je kot pripravnik začel v majhnem podjetju v Lenartu, kjer se je kasneje povzpel do direktorskega stolčka. Nato je delal v manjši trgovski družbi v Mariboru, kasneje se je preizkušal v nemškem podjetju in postal svetovalec multinacionalke Sony, kjer je bil imenovan tudi za direktorja Sonyja za jugovzhodno Evropo, poroča STA. Leta 2004 je vstopil v Merkurjevo hčerinsko družbo Bofex in jo saniral, tako da je Big Bang danes edina uspešna družba skupine Merkur. Kljub prevzemu vodenja krovne družbe je ostal tudi na čelu divizije Big Bang.

Knuplež je med delavci Merkurja sicer užival podporo pri svojih načrtih.

Opomba uredništva: Iz pietete do umrlega smo izključili možnost komentiranja.