Slovenija
20205 ogledov

Umrl Dimitrij Volčič

Svečka Profimedias
Umrl novinar, nekdanji italijanski senator in evropski poslanec Dimitrij Volčič.

V starosti 90 let je danes ponoči na svojem domu v Gorici umrl novinar, nekdanji italijanski senator in evropski poslanec Dimitrij Volčič, poročajo Primorske novice.

Volčič se je rodil v Ljubljani primorskim staršem. Po drugi svetovni vojni se je z družino preselil v Trst.

Svojo novinarsko kariero je začel kot športni novinar. Od sredine 60. let pa je bil zaposlen na italijanski državni radioteleviziji RAI. Kasneje je postal dopisnik iz tujine. Redno je poročal o dogajanju v takratni Sovjetski zvezi in Vzhodni Evropi. Leta 1993 je bil za krajši čas odgovorni urednik prvega nacionalnega TV dnevnika TG1, poročajo Primorske novice.

Leta 1997 je bil po smrti Goričana Darka Bratine na nadomestnih volitvah izvoljen v italijanski senat, kjer je odigral odločilno vlogo pri odobritvi zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Leta 1999 je bil na listi italijanske Demokratske stranke izvoljen v evropski parlament.

Volčič je avtor številnih knjig med drugimi tudi knjige spominov Iz ozadja, ki jo je napisal v slovenščini po številnih v italijanskem jeziku.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.