Slovenija
18 ogledov

Umrl je bivši poveljnik

Reševanje Saša Despot
Pozno popoldne je umrl nekdanji pogajalec o umiku Jugoslovanske ljudske armade med osamosvojitveno vojno iz Slovenije.

V 65. letu starosti je umrl nekdanji poveljnik civilne zaščite Miran Bogataj, je poročal Pop tv. Vodil je reševanje ob vseh večjih naravnih nesrečah v samostojni Sloveniji, med poplavami 1990, 2007 in 2010 ter tudi po potresu v Posočju in zemeljskem plazu pod Mangartom; med osamosvojitvijo pa se je pogajal o umiku Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije.

Junija je nekdanji predsednik države Danilo Türk Bogataja odlikoval z zlatim redom za zasluge zaradi velikega strokovnega prispevka k razvoju na področjih obrambe in varstva pred naravnimi nesrečami. Odlikovanja je bil deležen, ker je s svojim odgovornim in strokovnim delom, učinkovitostjo, odličnostjo in požrtvovalnostjo odločilno prispeval k razvoju slovenskega obrambnega sistema in njegovi uveljavitvi doma in v tujini ter k ugledu sistema zaščite in reševanja med slovenskimi državljani.

Med osamosvojitvijo Slovenije leta 1991 je bil Bogataj tudi član republiške koordinacije, ki je usklajevala proces obrambe samostojne države, po koncu desetdnevne vojne pa je od julija do oktobra 1991 vodil skupino, ki se je pogajala o umiku Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije in s tem na miren način zagotovila prevzem popolne suverenosti nad celotnim ozemljem države.

Komentarjev 5
  • leonardo 11:23 28.december 2012.

    brezdom in tebi enaki, vsaj zaradi pietete do pokojnika ne mešajte politike v žalovanje. Poznal sem ga, bil je velik mož. Sožalje domačim.

  • dragec 11:03 28.december 2012.

    kateregabi žežel???

  • dragec 11:02 28.december 2012.

    sluzava ti je mama!!!