Slovenija
145 ogledov

Umrl je Danilo Slivnik

Danilo Slivnik Žurnal24 main
V 62. letu starosti je včeraj umrl urednik, novinar in publicist Danilo Slivnik.

Policija je včeraj potrdila, da je nekaj po pol tretji uri popoldne dobila obvestilo, da je bil v stanovanjski hiši za Bežigradom v Ljubljani najden mrtev moški. "Po dozdajšnjih ugotovitvah smrt ni posledica kaznivega dejanja. Kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil ter preverjanjem okoliščin in bodo o ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo," je včeraj pojasnil Vinko Stojnšek s Policijske uprave Ljubljana.

Neuradno si je Slivnik na svojem domu življenje vzel sam s strelnim orožjem.

Osrednja novinarska figura

Danilo Slivnik se je rodil na Prevaljah leta 1950. Po končanem študiju politologije na ljubljanski fakulteti za sociologijo, družbene vede in novinarstvo je odšel za dopisnika Dela v Moskvo. Na začetku 90. let je bil urednik na Delu, nato pa je bil urednik revije Mag. Na Delo se je vrnil leta 2006 kot predsednik uprave v času Janševe vlade, kmalu zatem pa je Delo prevzelo Mag. Oktobra 2007 je z mesta predsednika uprave Dela odstopil.

Zadnje čase je deloval kot publicist in komentator, imel je tudi lastno gradbeno podjetje. Bil je znan po svojih knjigah, v katerih je pisal o ozadju slovenske politike, med najbolj znanimi je Kučanov klan.

Ni zdržal pritiska afere Karner?

Ta teden je bil Slivnik v središču pozornosti zaradi aretacije nečakinje Alenke Karner in njenega moža, ki so ju v Avstriji aretirali zaradi milijonske vpletenosti v trgovino s prepovedanimi poživili.

Slivnik je odločno zanikal namigovanja, da je bil poslovni partner priprtega Mihaela Karnerja, ki je sicer od Slivnika med drugim kupil hišo. Prav ta hiša v Rožni dolini je vrgla dvom na to, ali je Slivnik zakoncema pomagal prati z dvomljivimi posli zaslužen denar, saj je pred dvema dnevoma priznal, da je zanjo prejel precej višjo kupnino od njene dejanske vrednosti. Tako naj bi za hišo po poročanju Kanala A prejel 1,2 milijona evrov, po oceni geodetske uprave pa je bila vredna "le" 768 tisoč evrov.

Petkov Dnevnik pa je pisal, da naj bi bila uradna lastnica hiše trenutno Cirila Karner, mati priprtega Mihaela. Pri tem bode v oči, da je neznani posojilodajalec na hišo z zemljiščem vpisal pet milijonov zemljiškoknjižnega dolga. Pri tem je pomenljivo, da je Karnerjevi neznanec, skrit z različnimi triki v okviru zemljiškega prava, denar posodil pod izredno ugodnimi in zelo ohlapnimi pogoji vse do leta 2035, v zavarovanje pa vzel komaj 768 tisoč evrov vredno nepremičnino.

Včeraj so mediji objavili tudi podatek, da je Karner enega od svojih podjetij pred dvema mesecema prepisal na Uroša Slivnika, sina Danila Slivnika.

Opomba uredništva: Zaradi pietete do pokojnika smo izklopili možnost komentiranja.