Slovenija
3319 ogledov

Umrl je Franc Bole

župnija, cerkev, križ Nino Verdnik
V 88. letu starosti je umrl ustanovitelj Ognjišča in Radia Ognjišče Franc Bole, so danes sporočili z Radia Ognjišče. Bil je prejemnik več cerkvenih in družbenih odlikovanj.

Bole se je rodil 9. avgusta leta 1932 v Koritnicah pri Ilirski Bistrici. Po duhovniškem posvečenju leta 1958 je postal župnijski upravitelj v Postojni, kjer je v letu 1965 izšla prva številka župnijskega lista Farno Ognjišče, ki je pomenila začetek revije Ognjišče. Ta je v nekaj letih postala najbolj razširjen slovenski mesečnik. Pridružile so se mu tudi knjižne izdaje, ob tem pa še kasete, video kasete in zgoščenke.

Bole je bil prvi direktor Slovenske Karitas, že leta 1968 je začel organizirana romanja bolnikov in invalidov na Brezje. Leta 1994 je uresničil še eno svojih zamisli, začel je oddajati Radio Ognjišče. Skušal je izpeljati tudi projekt katoliške televizije, ki je sicer zaživela, a jo je kasneje prepustil drugim.

Bil je prejemnik več cerkvenih in družbenih odlikovanj. Med drugim ga je papež Janez Pavel II. odlikoval z nazivom monsignor. Slovenska škofovska konferenca mu je podelila odličje svetega Cirila in Metoda. Prejel je tudi državno odlikovanje red za zasluge za prispevek pri oblikovanju odprtega in demokratičnega slovenskega medijskega prostora.

Združenje novinarjev in publicistov mu je podelilo častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo. Bole je vedno iskal nove načine za oznanjevanje evangelija, zlasti med mladimi. Pisma, na katera je odgovarjal v Ognjišču, so zbrana v dveh knjigah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • praufo 19:49 18.februar 2020.

    no ponavadi je kakškna slika pokojnika, jeszus, je pa že zdavnaj sestopil iz križa

  • Avatar Leon
    Leon 12:49 18.februar 2020.

    Franc v kolikor nisi grešil boš odšel v zemljo ! Tudi ,če si te bodo pokopali .