Slovenija
24432 ogledov

Umrl je Ivan Zidar

Ivan Zidar
Umrl je nekdanji direktor SCT Ivan Zidar, poroča spletna stran 24.ur.

Zidar je bil star 82 let. Direktor podjetja Slovenija ceste je postal leta 1974, nato pa tudi podjetja SCT, ki je nastalo z združitvijo večih podjetij. Bil je direktor v zlatih letih, ko je imelo podjetje 11 tisoč delavcev in je gradil velike projekte v tujini, predvsem v Libiji in UIraku. Po osamosvojitvi si je SCT odrezal največji kolač pri gradnji avtocest.

Padec Zidarja in drugih gradbenih baronov se je začel z afero Čista lopata, v kateri so bili pravnomočno obsojeni za dogovarjanje pri oddaji javnega naročila za gradnjo stolpa za kontrolo zračnega prometa na ljubljanskem letališču.

SCT je končal v stečaju, Ivan Zidar pa v osebnem stečaju, dolgov je bilo za 16 milijonov evrov, prav tako veliko indicev o goljufijah za praznenje stečajne mase in skrivanja denarja pred upniki. 

Zidar ni šel v zapor, saj je predložil zdravniška potrdila o nezmožnosti prestajanja kazni, prav tako se praviloma ni udeleževal sojenj zaradi zdravstvenih razlogov.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 45
  • dd 11:05 14.junij 2021.

    Jaz pa se ob tem spomnim na mnogo podizvajalcev in delavcev, ki jih ni plačeval in so zaradi tega trpeli in životarili. Čudno, da o tem ni nikjer nobene besede.

  • matermila 07:45 14.junij 2021.

    Žalostna novica.Žalostna zato,ker ni škripno na Dobu.

  • Avatar drecos
    drecos 22:39 13.junij 2021.

    skoda truge in pogreba zanjga, skoda centa in sekunde