Slovenija
119 ogledov

Umrl je Jaša Zlobec

V 61. letu starosti je umrl slovenski književnik, prevajalec, publicist, politik in diplomat Jaša Zlobec.

Jaša Zlobec se je rodil 21. januarja 1951 v Ljubljani. Študiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1975 diplomiral iz francoskega in italijanskega jezika. Po končanem študiju je nekaj časa deloval kot svobodni umetnik. Med letoma 1979 in 1983 je bil zaposlen v uredništvu mladinskega programa Televizije Slovenije. Od leta 1984 do 1991 je bil urednik pri Cankarjevi založbi.

Po letu 1990 se je posvetil političnemu delu. Leta 1992 je bil izvoljen v državni zbor, kjer mu je mandat prenehal septembra 1993, ko je nastopil mesto veleposlanika v Belgiji. Leta 2000 je bil vnovič izvoljen za poslanca v državni zbor.

Kot gimnazijec je začel objavljati poezijo. Ukvarjal se je s kulturno in socialno-politično publicistiko. Leta 1987 je pod psevdonimom Džuli Šviga objavil knjigo Rdeča Zloba. Pred enajstimi leti je izšla njegova druga knjiga Evropske zgodbe. Zlobec spada med najpomembnejše prevajalce italijanskih avtorjev, prevajal pa je tudi iz srbohrvaščine. Znan je tudi po svojih kolumnah, esejih in člankih za časnike in revije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.