Slovenija
231 ogledov

Umrl je Pavle Kornhauser

otrok bolnišnica zdravnik Shutterstock
Umrl je pediater, ustanovitelj prve enote za intenzivno terapijo otrok v nekdanji Jugoslaviji, ki je leta 1974 zaživela na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo v UKC Ljubljana. Med drugim je prvi omogočil, da so lahko starši ob bolnih otrokih podnevi in čez noč.

Pavle Kornhauser je zaslužen za izboljšanje kakovosti življenja otrok med hospitalizacijo. Kot je sam pojasnil v lanskem intervjuju za zdravniško revijo Isis, je pred tem "v kontinentalni Evropi, tako tudi v Sloveniji, mati zagledala svojega bolnega otroka le ob določeni uri skozi zastekljena vrata". "Postopoma so našo prakso prevzeli vsi otroški oddelki v Sloveniji. Prva je bila infekcijska klinika v Sloveniji. Prizadeval sem si, da bi vsi otroški oddelki pri nas vključili v pedagoško delo ob bolnem otroku vzgojiteljice in učiteljice," je tedaj pojasnil Kornhauser.

Enota za intenzivno terapijo otrok na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je bila ena največjih in najbolje opremljenih v Evropi. Omogočila je, da so lahko operirali tudi male srčne bolnike.

Med drugim je bil v preteklosti strokovni direktor UKC Ljubljana. Organiziral je prvi mednarodni simpozij intenzivne medicine v Ljubljani, bil je avtor številnih medicinskih in drugih publikacij, leta 2013 tudi knjige Zakaj sem ponosen, da sem zdravnik. V prostem času je bil pianist, danes piše časnik Delo.

Kornhauser je pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije ustanovil in vodil tudi Forum za pravice otrok v bolnišnici in leta 2003 Forum zoper telesno kaznovanje otrok v družini.

Umrl je v noči na torek v 92. letu starosti.

Komentarjev 1
  • leonardo 15:37 16.december 2015.

    Bil je Človek z veliko začetnico.Naj počiva v miru!