Slovenija
1210 ogledov

Umrl legendarni direktor Krke Miloš Kovačič

Miloš Kovačič Terme Krka
V sredo zvečer je umrl dolgoletni direktor novomeške Krke Miloš Kovačič, so potrdili v Krki.

Kovačič je bil rojen leta 1934 v Šentjerneju, saj je bil njegov oče, sicer Kranjčan, tam upravitelj šole. V letalskem napadu leta 1943 je oče umrl, Miloš pa je bil ranjen v roko in oko in postal 70-odstotni vojni invalid, česar pa, kot je večkrat poudaril, nobeno njegove dekle ni opazilo. 

Po vojni se je z mamo preselil v Kranj, kjer je leta 1954 maturiral. Bil je slovenski mladinski prvak v vaterpolu in namiznem tenisu. 

Prvo noč spal na postaji

Farmacijo je šel študirat v Zagreb, saj je tam dobil štipendijo, prvo noč je prespal kar na železniški postaji, potem pa je dal oglas, da v zameno za stanovanje ponuja brezplačne počitnice na Bledu ter zraven objavil fotografijo brunarice Gozdarskega podjetja Gorenjske, saj je, kot je povedal v pogovoru za Playboy, računal, da jo bo zaradi prijateljstva s kranjskimi športniki lahko uporabil, a mu je ni bilo treba. 

Z inštrukcijami matematike (napisal in prodajal je celo skripte) je na mesec zaslužil desetkrat toliko, kot je znašala štipendija, zato si je lahko privoščil vespo. 

Miloš Kovačič | Avtor: Krka Krka
V Krko je prišel leta 1964

Leta 1964 je prevzel mesto komercialnega direktorja Krke ter kmalu v Sovjetski zvezi podpisal pogodbo za milijon dolarjev, medtem ko je takrat celotna Jugoslavija imela le za 300 tisoč dolarjev izvoza. 

Uspelo mu je, ker je na kongresu v Opatiji skrbel za rusko delegacijo, ki je nihče ni želel prevzeti. "Vsi se vsi potegovali za Madžare, Poljake, Čehe, Amerikance, Nemce, za Ruse so pa rekli: klinc jih gleda! In so jih prepustili meni. Jaz pa Ruse, bumf, v avto in smo šli lumpat na Bled. Na poti tja smo prespali v pravkar odprtem motelu Medno," je povedal. Leto kasneje ga ja direktor Krke poslal v Rusijo, da bi začeli tja izvažati. V vlakom je šel v Moskvo. 

Po podpisu pogodbe si je privoščil 14 dni uživanja

"Naslednji dan sem šel na veleposlaništvo, kjer je bil ekonomski ataše iz Srbije Mišo Lovdanović. In mi je rekel: 'Kranjski Janez, šta ti očeš?' Sem odgovoril, da bi prodal kakšna zdravila. In me je peljal na farmacevtsko upravo, ki se je imenovala Glavna medicinska oskrba. Načelnik je imel razkošno pisarno, kot je tale moja, v kateri sva, in Stalinovo sliko na steni. Pa ga gledam, takole je sedel – bil je človek, ki sem ga peljal na Bled in ki je z mano spal v isti sobi v motelu Medno, ker nismo imeli denarja za dve sobi, haha!," je Kovačič pred leti povedal v pogovoru za Playboy. "Ko me je zagledal, me je objel kot svojega sina (bil je trideset let starejši od mene) in rekel: 'Ja, Mišo, zakaj si pa prišel?' Mislil je, da prihajam po kakšni politični liniji, pa sem mu razložil (takrat sem bil že v tri mesece v Krki komercialni direktor), da bi rad zdravila prodal. In je poklical načelnico, neko šefinjo partije. Tiboga! Prišla je noter, predstavil naju je, povedal, da imam ta in ta zdravila in da bodo nekaj od mene kupili. Samo takole je naredila s tisto mojo ponudbo: čk, čk (namišljeno dvakrat z roko odkljuka, op. p), pa se je podpisal na vse. In bi se še na kakšen papir, pa ga je ona ustavila in rekla: »Saj je dovolj, gaspadin načjalnik, moramo najprej videti, ali znajo delati.« In to je bilo prvo naročilo. Za milijon dolarjev, ki mi jih je plačal vnaprej. Prej je imela pa vsa Jugoslavija za 300 tisoč dolarjev izvoza! Andrijanič mi ni mogel verjeti, ko sem se vrnil – seveda čez štirinajst dni, ker sem si pač privoščil – tak pač sem …" je povedal. 

Direktor Krke od leta 1985

Generalni direktor Krke je postal leta 1985, ko se je njen ustanovitelj upokojil. Takrat se je preselil na grad Otočec, v bližini pa si je dal postaviti zidanico, kjer je gostil poslovne partnerje z vsega sveta. Krko je vodil do leta 2004, ko jo je prevzel njegov dolgoletni namestnik Jože Colarič.

Kovačič je bil častni konzul Poljske v Sloveniji, leta 2002 ga je predsednik republike Milan Kučan odlikoval s srebrnim častnim znakom svobode, konec leta 2003 pa ga je Putin odlikoval z ordenom prijateljstva za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med državama, postal je prvi Slovenec s tem odlikovanjem.

Z Alainom Delonom pil dom perignon

V javnosti je bil znan kot velik uživač in človek brez dlake na jeziku. "Doseči dober izid pogajanj, narediti dober biznis, je veliko, a ni vse. Z nekom moraš to veselje deliti. Ni samo tistih dvajset milijonov dolarjev. V našem poslu mora biti tudi malo »lepote in ljubezni«, kakor pravimo. Po napornih dnevih pogajanj se sprostite, greste v dobro družbo, si kaj privoščite …" je povedal za Playboy. 

Leta 1973 je na letu z Japonske spoznal francoskega igralca Alaina Delona in med 24-urnim poletom proti Parizu sta menda spila kar deset steklenic dom perignona, je pred leti v portretu Kovačiča poročala Mladina. 

Predsednik republike Milan Kučan je danes s srebrnim častnim znakom svobode odlikoval predsednika uprave Krke Miloša Kovačiča.
Komentarjev 18
  • principiumnovum 17:38 19.februar 2016.

    Biti direktor Krke ni enostavno. Celoten asortiman moraš izvoziti in najti tuje trge za svoje produkte, ker je Slovenija enostavno premala. Če se ne motim Krka izvozi več kot 90% proizvodnje. To je izvozni gigant v pravem pomenu besede. Vodili ...prikaži več so ga skromni in ljudski direktorji, ki so imeli toliko pameti, da niso bili prepožrešni in prelakomni.

  • Robert Markelj 15:44 19.februar 2016.

    Ti pa ne letiš glih pogosto a ..... ti kr bluzi

  • blueone 22:53 18.februar 2016.

    Počivajte v miru gospod Miloš, bili ste najboljšo od najboljših!