Slovenija
4779 ogledov

Umrl legendarni slovenski roker Janez Zmazek - Žan

mediaspeed
Umrl legendarni akter slovenskega roka

V 67. letu starosti je umrl Janez Zmazek - Žan, slovenski kitarist in pevec zabavne glasbe.  Nekaj časa je bil v postavi znamenitih rock nenavadnežev, znanih pod imenom Buldožer. Ko se je leta 1989 pridružil skupini Don Mentony Band, je tam sčasoma prevzel vodilno skladateljsko in pevsko vlogo, skupina pa je postala njegova umetniško poosebitev.
 
Zasedba je zaslovela s skladbo Dannyja Flowersa Tulsa Time, po različici JJ Calea, ki jo poznamo pod imenom Dobra mrha. Poleg delovanja v skupini Don Mentony Band je pisal besedila in pesmi za Rok'n'band, Tanjo Ribič, Janka Ropreta, s katerim je zasedba posnela odličen album Jesen. 

Posvečal se je tudi samostojnim projektom in nastopom, običajno v sodelovanju z imeni, kot so Janez Bončina (Benč), Rock Partyzani in Tomo Jurak. Svojo prvo samostojno ploščo Na drugi strani je izdal leta 1997, še navaja Wikipedija.

"Zmazek je bil blues rock glasbenik, ki je bil trmasto na strani slehrnika in, ki je dobro vedel, kakšna je vloga rocka, in sicer v tisti tečni vztrajnosti, da se to življenje in ta svet vendarle da spremeniti nekoliko na bolje, pa četudi s humornimi besedili ali pa kitarskimi solažami, katerim bi prisluhnila tudi JJ Cale in Eric Clapton, njegova mentalna brata po kitari," pa se je v zapisu ob Zmazkovi smrti glasbeniku poklonil novinar Dela Zdenko Matoz.

Komentarjev 3
  • ResnicaBoli 21:54 18.februar 2020.

    Poklon.

  • Jambor 20:43 18.februar 2020.

    "N'kol si nam odpustu, da sm te v svoj življenje spustu. Hvala zemlji, hvala nebu, da sem se te končno znebu." Počivaj v miru!

  • praufo 19:46 18.februar 2020.

    car, rest in peace