Slovenija
29 ogledov

Umrl oče tripa

Albert Hofmann (1906–2008): Nekateri ga zaradi sinteze LSD preklinjajo, drugi pa Žurnal24 main
V 103. letu starosti je na svojem domu v švicarskem mestecu Burg umrl Albert Hofmann, iznajditelj opojne substance LSD.

Bilo je leta 1938. Znanstvenik Albert Hofmann je po naročilu kemičnega koncerna Sandoz izvajal raziskave. Pri tem je nehote odkril novo kemično substanco, znano pod imenom LSD (lysergic acid diethylamide, oziroma dietilamid lizergične kisline). Novoodkrita snov pa tedaj ni pritegnila posebne Hofmannove pozornosti. 

 

LSD

Droga začne učinkovati že po zaužitju nekaj miligramov na kilogram telesne teže. Pri uživalcih popolnoma spremeni dojemanje sveta. Nekateri doživijo evforijo, drugi paniko. Marsikdo je pod vplivom ekstazija dobil občutek, da bi lahko poletel, kar je povzročilo številne tragedije.

V drugo gre rado
Pet let pozneje je v nekem poskusu vnovič opravil sintezo LSD. Po naključju je ta snov skozi kožo proniknila v njegovo telo. Nenadoma je začutil omamljenost in prijetno omotičnost. Vbrizgal si je še večjo količino LSD in odkril halucinogene učinke te snovi. Od takrat naprej se je pisala zgodovina.


Esenca LSD je 60. letih prejšnjega stoletja postala priljubljeno omamno sredstvo takrat porajajočih se subkultur. Vlade posameznih držav so se na pojav belih tabletk odzvale zelo restriktivno in prepovedale prodajo in uživanje omamnih tablet, kar večinoma velja še danes.

Trip v psihoterapiji
Izjemo je pred dvema letoma naredila švicarska vlada, ki je dovolila uporabo tablet v znanstvene namene, saj naj bi LSD po nekaterih predvidevanjih imel blagodejni učinek na bolnike z nekaterimi psihičnimi obolenji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.