Slovenija
109 ogledov

Umrl pilot motornega zmaja

V bližini Hotedršice pri Logatcu je strmoglavil jadralni zmaj na motorni pogon.
1/12
Žurnal24 main
V bližini Hotedršice pri Logatcu je strmoglavil jadralni zmaj na motorni pogon. Zaradi hudih poškodb je pilot umrl na kraju nesreče.
Fotografije iz kraja nesreče si lahko ogledate TUKAJ.

"Po prvih obvestilih je znano, da je na polje v Hotedršici strmoglavil jadralni zmaj na motorni pogon. Pri tem se je pilot tako hudo telesno poškodoval, da je kljub zdravstveni pomoči na kraju nesreče umrl," nam je povedal Vinko Stojnšek iz PU Ljubljana. Nesreča se je zgodila nekaj čez 13. uro. Vzrok strmoglavljenja še ni znan.

Eden izmed očividcev je za Kanal A povedal, da je imel zmajar zaradi močnega vetra težave že v zraku, po strmoglavljenju pa je še dihal.

Je pomoč prišla prepozno?
Na nas se je obrnil jezni bralec, ki trdi, da so policisti do prizorišča nesreče potrebovali kar 45 minut. "Poudariti je treba, da so ta čas slabih 5 kilometrov stran opravljali radarske kontrole," dodaja. Po podatkih druge priče naj bi reševalci na kraj dogodka prišli za policisti, gasilci pa so se pripeljali šele 50 minut po telefonskem klicu na pomoč.

Stojnšek nam je pojasnil, da je bil OKC Ljubljana o dogodku obveščen ob 13.20, informacijo so posredovali patrulji, ta pa je bila na kraju nesreče ob 13.40. "Tukaj se seveda postavlja vprašanje, kdaj so bili na kraju nesreče ogledniki. Ti ponavadi pridejo kasneje. Še vedno je najpomembnejši čimprejšnji prihod reševalcev, ki nudijo prvo pomoč, ter gasilcev, da preprečijo nadaljnjo škodo, če bi kaj gorelo," poudari.

Na vprašanje, ali je bil rešilec ob prihodu policistov že na kraju dogodka, tiskovni predstavnik odgovori: "Tega podatka nimamo."

Vzrok nesreče največkrat neizkušenost
Oktobra lani je v nesreči motornega zmaja pri vasi Križ v Komendi umrl 52-letnik. Policisti so ugotovili, da je plovilo kmalu po vzletu strmoglavilo z višine okoli 40 metrov. Zmajar je pri padcu utrpel tako hude telesne poškodbe, da je na kraju nesreče umrl.

Do podobne nesreče je prišlo tudi junija lani, ko se je na letališču v Prečni pri Novem mestu smrtno ponesrečil 33-letnik. Moški je bil izkušen pilot letala, ki je želel preizkusiti še motornega zmaja, a z omenjenim ni imel dovolj izkušenj, kar je bilo verjetno vzrok tragične nesreče.

Da je vzrok tovrstnih nesreč največkrat neizkušenost, priča tudi smrtna nesreča 55-letnika, ki se je zgodila leta 2008 na Sorškem polju pri Škofji Loki. Kranjskogorčan je z motornim zmajem vzletel na Sorškem polju in že nekaj minut po tem strmoglavil v ograjeno odprto skladišče podjetja Termo. Po podatkih policije je bil moški začetnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.