Slovenija
6 ogledov

Umrl pionir industrijskega oblikovanja Niko Kralj

Niko Kralj Janez Kališnik
Kralj je bil med drugim znan po svojem zložljivem naslanjaču Rex, ki je svoje mesto dobil tudi v newyorškem muzeju moderne umetnosti.

V ponedeljek je umrl Niko Kralj, pionir slovenskega industrijskega oblikovanja in eden najpomembnejših oblikovalcev 20. stoletja, danes poroča spletno Delo. Kralj je bil med drugim znan po svojem zložljivem naslanjaču Rex, ki je svoje mesto dobil tudi v newyorškem muzeju moderne umetnosti (MoMA).

Kralj je kot inovator in izumitelj s svojimi inventivnimi rešitvami pripomogel k uveljavitvi slovenske pohištvene industrije, prizadeval pa si je za izdelavo kakovostnih izdelkov, dostopnih vsakomur, piše spletno Delo.

Bil je tudi vodja inštituta za oblikovanje na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, v okviru katerega je izpeljal več deset raziskovalnih nalog in prispeval k razvoju teorije oblikovanja. Je avtor dobrih 100 patentov doma in v tujini in pisec številnih člankov. Za svoje delo je Kralj prejel več nagrad, zaradi brezčasnosti oblikovanja pa se mnogi Kraljevi izdelki uvrščajo tudi v klasiko svetovnega oblikovanja.

Pomemben pečat je pustil tudi v tovarni Stol v Kamniku, kjer se je leta 1952 zaposlil kot diplomant fakultete za arhitekturo in že istega leta izdelal stol Rex.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.