Slovenija
9 ogledov

Umrl zaradi izvornih celic

O izvornih celicah vemo še zelo malo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Izvorne celice, ki jih mnogi vidijo kot svet gral novih zdravstvenih terapij, niso nedolžne. Pacient je po terapiji umrl.

Po poročanju BBC so bolniku v ledvica vbrizgali izvorne celice, a namesto, da bi ozdravel, so celice povzročile poškodbo tkiva, infekcijo ter na koncu smrt. Primer so v roke vzeli tajski in kanadski raziskovalci in prišli do ugotovitev, da so se na točkah vbrizga zamašile žile ter naredili skupki celic kostnega mozga.

„Tovrstne poškodbe tkiva doslej še niso bile opisane in menimo, da so nastale bodisi neposredno z izvornimi celicami, bodisi, da so izvorne celice povzročile nastajanje skupkov,“ je dejala vodja raziskave Duangpen Tirabandžasak. Po mnenju raziskovalcev bi izsledki raziskave morali služiti kot opozorilo prihodnjim poskusom terapije z izvornimi celicami. Pri tem so opozorili, da obstaja še precejšen razkorak med tem kar vemo in varno klinično uporabo izvornih celic.

Mnogi znanstveniki namreč upajo, da bi lahko izvorne celice uporabili za zdravljenje številnih bolezni. Dosedanji poskusi so namreč pokazali, da je možno reprogramirati odraslo celico iz kostnega mozga in jo spremeniti v poljubno telesno celico. Študije na živalih pa so nakazale, da je vbrizgavanje neposredno v organe, varno.

Najnovejši dogodki pa kažejo, da razkorak res obstaja, vendar raziskovalci pri tem opozarjajo, da se zaradi tovrstnih dogodkov ne smemo odpovedati morebitnim pridobitvam s tovrstnimi terapijami. Potrebne pa bodo intenzivne in natančne raziskave, da do takih primerov ne bo več prišlo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.