Slovenija
40 ogledov

Umrla je najstarejša Slovenka

Katarina med praznovanjem rojstnega dne leta 2007. (Foto: Nace Novak) Žurnal24 main
Nova Gorica. Včeraj je v 111. letu starosti umrla najstarejša Slovenka Katarina Marinič.

Katarina Marinič bi 111 let dopolnila 30. oktobra. Umrla je v novogoriškem domu upokojencev, kjer je živela zadnjih 13 let.

Tinca, kot so jo klicali, se je rodila v Desklah. Leta 1915 je morala z družino zaradi bojev na Soški fronti v begunstvo. Štiri leta je živela v Avstriji, nato pa se je za dve leti preselila v Ljubljano. Leta 1929 se je poročila z Rudolfom, ki je leta 1967 umrl. Otrok nista imela.

Mariničeva se je lani vpisala na seznam 78 superstoletnikov, tj. oseb starih 110 let in več.

Bila je skromna in vedno dobre volje
"Bila je zelo prijetna, vesela je bila družbe in vseh obiskov. Zelo ji je bilo všeč, če se je kdo ustavil pri njej in z njo spregovoril kako besedo. Vesela je bila drobnih stvari, denimo kavice. Do pred dveh mesecev je zmogla sama poskrbeti za veliko stvari, od takrat dalje pa je bila malo bolj oslabela," nam je povedala socialna delavka iz novogoriškega doma upokojencev Bernarda Pirih in dodala, da se bodo Katarine najbolj spominjali po skromnosti in dejstvu, "da je življenje vedno jemala tako, kot enostavno je".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.