Slovenija
144 ogledov

Umrla, ker ni poznala čemaža

Zamenjave med užitnim čemažem (levo) in strupenim jesenskim podleskom (desno) so
1/5
Žurnal24 main
Previdno pri nabiranju čemaža: zamenjava s podobnim jesenskim podleskom je lahko usodna. Letos zdravili že štiri ljudi, eden od njih je umrl.
Zastrupitev
V primeru suma na zastrupitev s strupeno rastlino je priporočen čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke vedno vzemite s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali. Slike strupenih rastlin si lahko ogledate v GALERIJI, več pa jih je predstavljenih na spletni strani www.zastrupitve.net.

Na Centru za zastrupitve Interne klinike UKCL opozarjajo na previdnost pri nabiranju rastlin, podobnih čemažu. "Na istih rastiščih namreč najdemo tudi močno strupen jesenski podlesek," opozarjajo. "Zamenjave so lahko usodne zaradi močnega strupa kolhicina, ki ga vsebuje jesenski podlesek in je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren." Letos spomladi so v Centru za zastrupitve že zdravili štiri bolnike, zastrupljene z jesenskim podleskom, ena bolnica pa je umrla.

"Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah," pojasnjuje zdravnik Miran Brvar. "Dve do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvo fazo zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje."

Nevarni tudi šmarnica in čmerika
V Centru za zastrupitve opozarjajo še na nekatere druge čemažu podobne, a strupene rastline: šmarnico in belo čmeriko, ki nista redki. Lani so zdravili dve družini, ki sta se zastrupili z belo čmeriko. Zastrupitev z njo povzroči slabost, bruhanje, drisko, glavobol, meglen vid, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izgubo zavesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.