Slovenija
706 ogledov

Umrla po operaciji žil

Operacija krčnih žil velja za manj tvegano, pravijo strokovnjaki. (Foto: Shutter Žurnal24 main
Šempeter. Zdaj pokojna bolnica naj po operaciji ne bi dobila dovolj zdravila. Odrejen interni strokovni nadzor.
Zadnjih deset let brez smrti
Krčne žile. Operacija krčnih žil spada v skupino manj tveganih operacij. Marsikje se že opravlja ambulantno, pravi predstojnica ljubljanske dermatovenerološke klinike Tanja Planinšek Ručigaj. V šempeterski bolnišnici niso imeli v zadnjih desetih letih zaradi tega posega nobenega primera smrti.

Nadzor. Komaj 46-letna bolnica (ime je znano uredništvu) je zaradi pljučne embolije umrla peti dan po rutinski operaciji krčnih žil. Po neuradnih, a zanesljivih virih obstaja sum, da po operaciji v šempetrski bolnišnici ni dobila dovolj zdravil, ki bi preprečila strjevanje krvi. Ali je sum utemeljen, nam bodo lahko iz bolnišnice sporočili šele po opravljenem strokovnem nadzoru.

Nadzor zaradi govoric
Uradnega obvestila o tem, da je pacientka doma peti dan po posegu umrla, nismo prejeli. O nesrečnem dogodku smo izvedeli po preverbi govoric,” je povedal Igor Pavlin, pomočnik direktorja za strokovnomedicinske zadeve v šempetrski bolnišnici. Povedal je, da jih je dogodek izjemno pretresel in ga obžalujejo, svojcem pa izrekajo iskreno sožalje, ter dodal: “O nesrečnem dogodku smo odredili interni strokovni nadzor.

Direktor bolnišnice Silvan Saksida je pojasnil, da je naloga komisije, ki bo opravila interni strokovni nadzor, preveriti postopke zdravljenja pacientke v njihovi ustanovi. “Komisiji je bil določen 30-dnevni rok za pripravo poročila,” je pristavil.

Umrla zaradi strdka
Obdukcija pokojnice je sicer že pokazala, da je umrla zaradi pljučne embolije – to je zapora pljučne arterije, ki jo najpogosteje povzročijo strdki. Ti so, sodeč po obdukciji, prišli iz globokih ven goleni. “Menim, da povrhnja sklerozacija varic (operacija krčnih žil, op. a.) nima nobene zveze z globoko vensko trombozo (zamašitvijo ven s strdki, op. a.) in posledično pljučno embolijo,” je ocenil predstojnik inštituta za sodno medicino Jože Balažic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.