Slovenija
307 ogledov

Umrla Zdenka Cerar

Zdenka Cerar Žurnal24 main
Po dolgotrajni bolezni je v 72. letu umrla Zdenka Cerar.

Po naših informacijah je včeraj zvečer po dolgotrajni bolezni v 72. letu starosti umrla slovenska pravnica in političarka Zdenka Cerar.

Pravnica, tožilka, ministrica

Rodila se je 17. septembra 1941 v Ljubljani. Po osnovni šoli je obiskovala klasično gimnazijo, leta 1966 pa je diplomirala na ljubljanski univerzi. Po pripravništvu in pravosodnem izpitu je najprej službovala na ministrstvu za finance, leta 1969 pa je kandidirala na mesto tožilke in kot namestnica občinskega javnega tožilca pričela svojo pravosodno kariero.

Leta 1999 je bila v državnem zboru imenovana za generalno državno tožilko in s tem postala prva ženska na tem mestu v zgodovini Jugoslavije in Slovenije. Tožilsko kariero je prekinila s kandidaturo na mesto ministrice za pravosodje RS. Dvajsetega aprila 2004 jo je državni zbor imenoval za ministrico za pravosodje, kjer je ostala do novembra istega leta.

Od novembra 2004 je bila članica LDS. Bila je članica vlade v senci, vodila odbor za pravosodje ter komisijo za spremembe statuta in članstvo. Izvoljena je bila tudi za predsednico lokalnega odbora LDS v Grosupljem in na mesto svetnice LDS v občinskem svetu Občine Grosuplje.

Za delo na vseh navedenih področjih je bila 25. decembra 1984 odlikovana z državnim odlikovanjem reda zaslug za narod s srebrno zvezdo.

Rada je imela tudi šport; bila je mladinska državna prvakinja Jugoslavije v gimnastiki in članica državne reprezentance, po končanem tekmovalnem obdobju pa trenerka in sodnica. Soustanovila je Športno društvo Pravnik, v katerem je 20 let vodila žensko odbojkarsko ekipo in delovala kot športnica in funkcionarka. Cerarjeva je tudi mati treh otrok in babica štirim vnukom.

Zaradi pietete do umrle smo možnost komentiranja izklopili.