Slovenija
21 ogledov

Umrlo 9 ljudi

(Foto: Youtube)
1/22
Žurnal24 main
Močan potresni sunek, ki je včeraj stresel špansko pokrajino Murcia, je po zadnjih podatkih terjal devet žrtev. Porušilo se je več stavb. Oblasti razglasile tridnevno žalovanje za žrtvami potresa.

Včeraj malce pred sedmo uro zvečer je pokrajino Murcia v Španiji stresel potres z magnitudo 5,3, najbolj pa je prizadel mesto Lorca z 90 tisoč prebivalci. Umrlo je najmanj 9 ljudi, ranjenih je 167, eno osebo pogrešajo. Med mrtvimi sta tudi 14-letni otrok in 22-letna nosečnica. V potresu so umrli še 71-letni moški in dve ženski, stari 51 in 52 let. Starost ostalih treh žrtev še ni znana, so pa vse žrtve Španci, so sporočile oblasti.

V Lorci so zaprli tudi vse šole, ki bodo ostale zaprte, dokler ne bodo potrdili, da je gibanje po njih varno.

Prebivalci na ulicah
Več tisoč prebivalcev mesta Lorca je zaradi strahu pred vnovičnim potresom noč preživelo na ulicah in v parkih. Zaradi potresa so na centru za obveščanje doživeli kolaps.

Župan Lorce Francisco Jódar je prebivalce najbližjih mest pozval, naj po svojih močeh pomagajo, meščane pa je pozval k strpnosti, saj so "aktivirane vse reševalne in varnostne službe".

Celo mesto poškodovano
Po županovih besedah je škoda nastala povsod po mestu, razmere pa so zaradi padajočih opek še vedno zelo nevarne. Med drugim so izpraznili mestno porodnišnico, saj se bojijo, da je tako poškodovana, da bi se lahko porušila.
Na srečo ni bila poškodovana jedrska elektrarna v bližni.
Za danes so zaprli tudi šole, ki jih bodo odprli šele, ko bodo poslopja varna, da bi v njih imeli pouk.

Naša prijateljica je hodila po cesti, ko so deli stavbe pod seboj pokopali pešce. Še vedno je v šoku.
Prebivalec Lorce

Stare stavbe porušene
Porušile so se predvsem stare stavbe, tudi mestni stolp z uro. Poškodovanih je 80 odstotkov stavb.   Potresni sunek je imel središče komaj kilometer pod površjem, sledil pa je nekoliko šibkejšemu potresu, ki je stresel pokrajino dve uri prej in je imel magnitudo 4,5.

 

Španski premier José Luis Zapatero je že izdal ukaze, ki omogočajo sodelovanje vojske pri reševanju. V Lorco pa naj bi že prišlo 200 vojakov iz Valencie in obljubil hitro obnovo Lorce. "Ne bomo varčevali z ekonomskimi sredstvi za obnovo mesta," je dejal v Madridu. Njegov namestnik Alfredo Perez Rubalcaba, ki je obiskal prizadeto mesto, pa je napovedal, da bo vlada v petek sprejela ukrepe, ki bodo prizadetim omogočili kar se da hitro vrnitev v normalno življenje, piše STA.

Najhujši potres v 50 letih
To je bil po letu 1956, ko je v okolici Granade umrlo 12 ljudi, najbolj uničujoč potres v Španiji, čutili pa so ga tudi v prek 350 kilometrov oddaljenem Madridu.

Po besedah španskih seizmologov je širše območje Murcie ob Sredozemskem morju eno potresno najaktivnejših v Španiji in tako močni potresi niso neobičajni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.