Slovenija
0 ogledov

Umrlo že devet motoristov

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
V Mariboru preventivna akcija Zapelji se varno. Statistika letos neugodna: na cestah do zdaj umrli trije motoristi več kot lani v enakem času.

"Namen vzgojnopreventivne akcije je opozoriti na posledice sodobnega prometa in predvsem na ukrepe, s katerimi je treba zaščititi udeležence v prometu, zlasti najbolj ogrožene," je pojasnila Jožica Trlep, predsednica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP). "Želimo poudariti, da je varnost motoristov na eni strani povezana z njihovim ravnanjem, da upoštevajo omejitve hitrosti, poskrbijo za vidnost ter uporabljajo zaščitno opremo in čelado, na drugi strani pa z ozaveščenostjo voznikov drugih motornih vozil."

Varnost voznikov enoslednih vozil na slovenskih cestah se je po podatkih policije v letu 2010 izboljšala v primerjavi s prejšnjim letom, a statistika za letos ni opogumljajoča: do 22. aprila 2011 je umrlo že devet motoristov, medtem ko jih je v enakem obdobju lani šest. Skupaj je leta 2010 na slovenskih cestah umrlo 23 voznikov enoslednih vozil, kar je osem manj kot leto pred tem.

Program prireditve
Preventivna akcija Zapelji se varno bo namenjena predvsem varnosti voznikov motornih koles, ki jih bo zaradi toplega vremena v prihodnjih mesecih več. Potekala bo v petek med 9. in 17. uro ter v soboto med 9. in 14. uro na osrednjem prireditvenem prostoru Trga svobode v Mariboru. Obiskovalci bodo lahko svojo vožnjo preizkusili na simulatorju, dobili več uporabnih nasvetov ter svojo varnost preverili na demonstracijskih napravah (tehtnice za naletno težo, naprava STOPKO, preizkus alkoholiziranosti, avtosedeži).

Na zaprtem delu Partizanske ceste bo postavljen poligon, na katerem bodo izkušeni motoristi – policisti inštruktorji pokazali nekatere največje pasti, svoje spretnosti pa bodo lahko preizkusili tudi vozniki motornih vozil. V soboto bo v spremstvu policistov organizirana panoramska vožnja na relaciji Maribor–Šentilj–Maribor. Organizatorji za zaključek napovedujejo prigrizek ob črnem kruhu in domači zaseki na Zagrebški cesti 29. V prostorih AMZS PE Maribor na Zagrebški cesti 25 bo mogoče opraviti preventivni tehnični pregled motornega kolesa in izmeriti hitrost motornega kolesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.