Slovenija
12 ogledov

Uničenega še vedno več kot popravljenega

Zidani most
1/10
Gegor Katič
Po enem letu. Po napovedih meteorologov bi se lanske poplave zaradi toplega septembra lahko ponovile. Denarja za sanacijo škode bistveno premalo, zaradi rebalansa proračuna ga bo še manj.

Leto dni po poplavah smo fotografirali nekatera prizadeta območja. V zgornji galeriji si oglejte lanske in letošnje fotografije, ki kažejo, koliko je bilo narejenega.

"Vse pohištvo smo morali zmetati stran in vsega mi še ni uspelo nadomestiti, stenske obloge še cvetijo, zamenjati bo treba še nekaj vrat,"
pravi Marija Kofol, s katero smo se pogovarjali tudi pred letom, ob hudih poplavah v Kostanjevici na Krki. "Najbolj me je skrbelo, ker je zalilo peč za centralno kurjavo. A prišel je neki gospod, ki ga nisem poznala, verjetno eden od prostovoljcev – gorilec je odnesel k sebi domov, ga izsušil in prišel še štirikrat, da je vse skupaj popravil. Plačala sem mu le za material, ko sem mu hotela dati še za bencin, ni želel vzeti," pripoveduje ganjena.

Po podatkih Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so poplave lani prizadele 174 občin, v skupaj 110 pa je bila škoda ocenjena na skoraj 221 milijonov evrov. Takoj po poplavah je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) za nujna dela na vodotokih zagotovilo dva milijona evrov, za nujne sanacije plazov pa še 600 tisoč evrov.

Država hoče račune

Kofolova je dobila 107 evrov občinske pomoči, od države pa si, kot pravi, ne obeta ničesar, saj ta zahteva račune za opravljena dela, ki jih Kofolova nima: "Ko smo takrat iskali mojstre, denimo za polaganje ploščic, so bili vsi zasedeni, potem pa jih je, da sem se lahko čim prej spet vselila, položil nekdo, ki nima obrti, tako da tudi računa nimam. Za pohištvo pa denarja ne povrnejo."

Na MOP pravijo, da so do zdaj izdali 70 odločb za sofinanciranje sanacije domov, za kar so odšteli 155 tisoč evrov.

Prispevale tudi občine

"Pokrili smo stroške civilne zaščite in reševanja, kar je zneslo 67 tisoč evrov; na posebnem računu se je nabralo 47 tisoč evrov, ki smo jih razdelili med 77 poplavljenih gospodinjstev, tako da je na vsako prišlo okrog 900 evrov, 107 evrov pa je vsako dobilo še od dobrodelnega koncerta Perpetuum Jazzile," navaja Mojmir Pustoslemšek, župan Občine Kostanjevica na Krki.

MOP je sicer 57 občinam za odpravo škode na lokalni infrastrukturi namenilo 8,9 milijona evrov.

Za preprečevanje celovito

Mestna občina Koper je za sanacijo posledic lanskega obilnega deževja na občinski infrastrukturi porabila dobrih 412 tisoč evrov, predvsem za sanacijo lokalnih cest. Čeprav sta bili reki Rižana in Dragonja precej nevzdrževani (vodotoki so v upravljanju države), ocenjujejo, da samo sanacijski ukrepi po poplavah in redno vzdrževanje lanske katastrofe v celoti ne bi preprečilo.

"Za to bi bila potrebna izgradnja nove vodne infrastrukture, ki bi izboljšala poplavno varnost," poudarjajo. Podobno pravijo domačini v Piranu. V zadnjem tednu, ko so vremenoslovci že napovedali poslabšanje vremena, pa so opazili, da so se "spravili k delu in čistijo vse, kar se je v enem letu nabralo v jarkih".

Komentarjev 1
  • recesija 18:53 17.september 2011.

    Koalicija naj neha krasti, pa bo dovolj denarja za vse.