Slovenija
16 ogledov

Uničenih 570 hektarjev gozdov

Približevanje in gibanje v bližini poškodovanega drevja je lahko nevarno. Žurnal24 main
Med nedavnimi neurji je bilo po oceni Zavoda za gozdove Slovenije po Sloveniji močno poškodovanih 8700 hektarjev, uničenih pa 570 hektarjev gozdov.
 

Uničeni gozdovi

Nazarje: 1200 hektarjev poškodovanega gozda, 270 hektarjev popolnoma uničenega gozda.

Ljubljana: 7500 hektarjev poškodovanega gozda, 150 hektarjev gozda uničenega.

Medvode in Vodice: 1300 hektarjev poškodovanega gozda.

Domžale in Mengeš: 4500 hektarjev poškodovanega gozda.

Litija: 200 hektarjev poškodovanega gozda.

Tolmin: 180 hektarjev poškodovanega gozda.

Murska Sobota: 500 hektarjev poškodovanega gozda.

Kranj: 1200 hektarjev poškodovanega gozda.

Poškodovanih je bilo po novih podatkih skupno 437.000 kubičnih metrov drevja, so sporočili z zavoda za gozdove, ki bo natančnejšo oceno dobil po pripravi projektov sanacije.

Z ljubljanske območne enote so sporočili, da bo treba tako gozdove kot gozdne ceste čim prej sanirati. Zaradi nevarnosti namnožitve podlubnikov imajo prednost poškodovani gozdovi iglavcev.

Zavod lastnike poškodovanih gozdov poziva, naj se čim prej obrnejo na pristojne krajevne enote zavoda za gozdove, katerih seznam je dosegljiv na http://www.zgs.gov.si/.

Previdno!
Opozarjajo tudi na previdnost pri sečnji in spravilu v poškodovanih gozdovih ter na uporabo popolne zaščitne opreme, brezhibno delujoče motorne žage in usposobljenost za delo.

Rekreativce in druge obiskovalce gozdov zavod opozarja, da je približevanje in gibanje po površinah s poškodovanim drevjem smrtno nevarno, zato svetuje, naj se poškodovanim gozdovom izogibajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.