Slovenija
18 ogledov

Uničenje arhiva naročil Rojec

Arhiv Auerspergerjeve naj bi dal uničiti nekdanji generalni direktor Aljoša Roje Žurnal24 main
Inšpekcijski nadzor na Onkološkem inštitutu je ugotovil, da so bili dokumenti kirurginje Marije Auersperger uničeni. To naj bi naročil nekdanji generalni direktor Aljoša Rojec.
"Gre za odškodninsko odgovornost tistega, ki je ukazal uničenje raziskovalne dokumentacije na onkološkem inštitutu (OI)," je dejala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.Pojasnila je, da lahko morebitni postopek proti odgovornemu za uničenje sproži le vodstvo inštituta, saj je bil arhiv last inštituta, ne profesorice Marije Auersperg, lahko pa inštitut preceni, da dokumentacija ni bila vredna nič. Ana Žličar, od prejšnjega tedna v. d. generalnega direktorja OI, je potrdila, da so se trditve upokojene kirurginje Marije Auersperg o uničenju raziskovalne dokumentacije izkazale za resnične: "Obstaja zapisnik, da je odstranitev in predajo dokumentacije Dinosu naročil prejšnji generalni direktor Aljoša Rojec."

O ukrepih šele avgusta

Kot pravi Žličarjeva, nima dovolj informacij, da bi kakorkoli ukrepala, saj gre za strokovno področje, za katerega je odgovoren strokovni direktor OI Janez Žgajnar. "Avgusta, po koncu glavnih počitnic, se bom sestala s strokovnim direktorjem, pomočnikom za raziskovalno delo Srdjanom Novakovićem in Auerspergovo, takrat bom lahko povedala, kaj smo se odločili," je sklenila Žličarjeva.

PREBERITE ŠE: Ozadje izginulega arhiva in trditve nekdanjega vodstva, da dokumentacija ni uničena

Počutijo se izbrisane
"Izbrisali so tako moje življenjsko delo kot tudi delo sodelavcev, vsekakor bi moral nekdo za to odgovarjati," je bila prizadeta Auerspergova. Dodala je, da težko verjame, da bi Rojec sam odločal o uničenju arhiva, saj ni medicinec. Strokovni direktor včeraj za pojasnila ni bil dosegljiv.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.