Slovenija
29 ogledov

Uničevalci bodo lahko pobegnili

tzkoper18.09.07, lisice, zapor, foto: primoz lavre Primož Lavre
Zakonodaja. Ukinili bomo več kot sto let star sporazum, ki smo ga nasledili od Kraljevine Srbije, takšnih imamo še nekaj.

Tujci, ki so v Švici naklepno poškodovali parne stroje in telegrafske naprave, ali tisti, ki so podobna kazniva dejanja storili v Sloveniji, nato pa prebegnili v Švico, ne bodo več preganjani. Slovenija bo namreč sporazumno prekinila Konvencijo o izročanju krivcev med Srbijo in Švico iz leta 1887, ki jo je sprejela Kraljevina Srbija, Slovenija pa jo je nasledila po nekdanji republiki Jugoslaviji.

Sporazum bomo prekinili na predlog Švice, saj so nekatere določbe zastarele ali se ne uporabljajo več. Na ministrstvu za pravosodje pojasnjujejo, da sta "Slovenija in Švica tudi državi članici drugih mednarodnih instrumentov, ki omogočajo hitrejše in učinkovitejše sodelovanje na področju izročitev kot omenjena konvencija".

Pravnih aktov, ki veljajo več kot sto let in so preživeli več držav, ima Slovenija sicer še več. Z Avstralijo, Papuo Novo Gvinejo in Novo Zelandijo imamo sporazum še iz leta 1900, z Združenimi državami Amerike pa le leto mlajšega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.