Slovenija
14 ogledov

"Uničili bi praznike"

Koliko odpuščenih delavcev Merkurja in Mersteela bo danes protestiralo v Naklem, Žurnal24 main
Protest. Čeprav Hafner odpravnine napoveduje v nekaj dneh, bodo delavci danes protestirali.

Odpuščeni delavci bodo odpravnine dobili v nekaj dneh, je napovedal prisilni upravitelj Merkurja Ladislav Hafner. Včeraj je bila namreč v uradnem listu objavljena avtentična razlaga insolvenčnega zakona, kar sta Hafner in prisilna upraviteljica Mersteela Katarina Benedik postavila za pogoj za podpis dokumentov za izplačilo odpravnin 119 odpuščenim delavcem Merkurja in Mersteela.

20 tisoč evrov je največ, 1.500 evrov pa najmanj, kar bodo dobili odpuščeni delavci. Za 119 delavcev je rezerviranih 539 tisoč evrov.

Finančniki že pripravljajo
Spomnimo, da je državni zbor prejšnji teden prav zaradi Merkurjevih delavcev sprejel avtentično razlago zakona, ki ureja prisilno poravnavo. Ta pravi, da se neizplačane odpravnine delavcem, odpuščenim pred prisilno poravnavo, štejejo kot prednostne terjatve. Hafner se je sicer v Merkurju dogovoril, da finančne službe začnejo predvidene postopke glede neizplačanih odpravnin delavcem.

Predstavnik odpuščenih delavcev Maksimiljan Kalan pa je kljub temu napovedal, da se bodo danes ob 10. uri zbrali pred Merkurjevo upravno stavbo. Pravi, da bodo pred vrati vztrajali, dokler ne bodo dobili odpravnin in odškodnin. “Gre samo za to, da bi nam uničili še novoletne praznike. A nas nobena stvar ne bo več premaknila od tam. Čakali bomo, dokler ne bodo podpisali. Če bo treba do novega leta, pa do takrat,” je napovedal.

Gradivo za dokapitalizacijo
Sicer pa bo danes seja nadzornega sveta Merkurja, na kateri bodo pripravili gradivo za skupščino 10. januarja, ko naj bi upniki in lastniki Merkurja družbo dokapitalizirali s 85 milijoni evrov. To je ob 35-milijonskem premostitvenem posojilu bistveno za rešitev Merkurja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.