Slovenija
729 ogledov

"Uničili so mi zadnja štiri leta življenja"

Suzana Gale Nataša Čepar
Sojenje. Na koprskem okrožnem sodišču se je začela glavna obravnava v kazenskem postopku proti ljubljanski odvetnici Suzani Gale, ki je v dveh zadevah obtožena jemanja podkupnine.

"Cela Slovenija me pozna kot tisto, ki je 'metala denar skozi okno', doživela sem medijski linč, zaradi katerega trpijo tudi moji otroci, uničili so mi zadnja štiri leta življenja," je na glavni obravnavi kazenskega postopka proti njej, ki poteka na koprskem sodišču, povedala ljubljanska odvetnica in stečajna upraviteljica Suzana Gale (ime si je spremenila iz prejšnjega Suzaana).

Obtožena je dveh kaznivih dejanj jemanja podkupnine, zaradi katerih ji grozi odvzem odvetniške licence in zaporna kazen. V postopku sta obtožena tudi njen takratni sodelavec Sebastjan Čagran in njegova sestra, sicer računovodkinja, Andreja Terpotec.

Priredila naj bi bilanco

Galetova je obtožena, da je leta 2009 kot stečajna upraviteljica koprskega podjetja Montec zahtevala od ustanovitelja Dejana Škerliča podkupnino v višini 20 tisoč evrov v zameno za ureditev prirejene bilance. Pri kaznivem dejanju naj bi ji pomagala soobtožena. Škerlič je dejanje naznanil policiji in nato kot tajni policijski sodelavec prinesel domnevno podkupnino v pisarno Galetove v Ljubljani. Bil je ozvočen, gotovina pa označena. Po predaji bilance in denarja so v pisarno vdrli zamaskirani policisti. Domnevno podkupnino so našli pod oknom njene pisarne (kamor naj bi jo nekdo vrgel) in Galetovo aretirali.

"Denar ni bil zame"

Galetova trdi, da denar ni bil namenjen njej, pač pa za stečajno maso Škerličevega podjetja, iz katerega bi lahko pokrila tudi svoje stroške oziroma bi si izplačala nagrado. Kot je dejala, je bilo teh 20 tisoč evrov nekakšna poravnava za Škerličeve obveznosti do podjetja, ki naj bi ga sam izčrpaval in nato skušal to prikriti. Za sodno izterjavo se ni odločila tudi zato, ker so nekatere obveznosti že zastarale.

Zagotovila je tudi, da denarja, ki so ga našli pod oknom njene pisarne – domnevno podkupnino – ni mogla fizično tja odvreči, prav tako ne Čagran ali kdo drug izmed njenih sodelavcev, saj so bili ves čas, odkar so v njeno pisarno vdrli policisti, na njihovih očeh.

Podkupnina ali predujem

Druga zadeva, ki bremeni Galetovo, pa je domnevno izsiljevanje za podkupnino v višini 1.500 evrov v primeru stečaja podjetja Andreja Kržišnika. Obtoženka se je branila, da je šlo za predujem, ki se običajno zahteva pri začetku stečajnega postopka.

Dodala je še, da Kržišnik, ki naj bi bil upravičen do brezplačne pravne pomoči, v času njunega pogovora ni imel o tem nobenih dokazil, prav tako naj bi po njenih besedah poskušal zlorabiti ta institut, saj je prikrival svoje dejansko premoženje. "Trudila sem se biti uspešna stečajna upraviteljica in uspešna ženska v tem pretežno moškem svetu. Bila sem tudi ostra, ker me nekateri gospodje sicer sploh niso resno jemali," je vidno čustveno prizadeto pojasnjevala Galetova.

Spremenil pripoved

Dejan Škerlič, ki je Galetovo ovadil, včeraj ni bil več prepričan o njeni krivdi. "Galetove nisem razumel, kot da bi hotela od mene podkupnino, k temu so me pozneje prepričali prijatelji in nato še policisti," je tokrat dejal.

Da je na predhodnem zaslišanju govoril drugače, pa je pojasnil, s tem, da je bil v šoku. Trdil je, da je s policisti sodeloval zato, ker se je bal, da bi ga Galetova ovadila zaradi nepravilnosti pri poslovanju svojega podjetja, ki je zašlo v stečaj. Grozila naj bi mu, da ga bo spravila v zapor.

Komentarjev 4
  • privat 08:40 14.september 2013.

    Država bo morala tudi tukaj narediti red...pri odvetništvu!! Odvetniki zastopajo svoje klijente in pri zaslužku ne prikažejo realnih vsot ,ki jih kasneje delijo z klijenti! Tukej se gre za velike denarce ,vendar klijenti tega nikoli ne vidijo!! Koliko je takih ...prikaži več odvetnikov ,ki nikoli nič ne prikažejo da so kaj zaslužili in čakajo smrt klijenta ...res je najboljši klijenti so stare osebe ali malo izobraženi ljudje!

  • kapibara 19:52 21.marec 2013.

    A se ga držiš, njega in njegovih napotkov-načel..??

  • alfredo 19:21 21.marec 2013.

    Ne sodi, da ne boš sojen, piše v Svetem pismu...