Slovenija
16 ogledov

Univ. dipl. brezposelni

brezposelnost Žurnal24 main
Zavod. Oktobra pričakujejo prvih 600 brezposelnih diplomantov. Tam povprečno ostanejo eno leto.

Do decembra na zavodu za zaposlovanje pričakujejo okoli sedem tisoč iskalcev prve zaposlitve, od tega okoli 1.200 z univerzitetno diplomo. Če sklepamo po lanskem letu, bodo diplomanti službo našli v dobrih 12 mesecih po diplomiranju.

Naval, ko izgubijo status

Dobra polovica vseh iskalcev prve zaposlitve se bo po predvidevanjih zavoda tja prijavila že oktobra, ko se jim iztečejo statusi. Od teh štiri tisoč mladih jih bo okoli 600 z diplomo. Gre za podobne številke kot lani. Študenti sicer lahko postanejo iskalci prve zaposlitve, že preden diplomirajo. “Na zavod se namreč lahko vpišeš s statusom študenta. A to ni vedno nujno brez posledic; v preteklosti se je dogajalo, da so se morali študenti izseliti iz študentskih domov, ker iskalci zaposlitve do postelj niso bili upravičeni,” pojasnjuje Dalia Cerovšek iz Sindikata Mladi plus.

Pravniki in ekonomisti

Največ iskalcev prve zaposlitve, dobrih 36 odstotkov, je sicer brez izobrazbe. Tretjina jih ima srednjo strokovno in splošno izobrazbo, 21 odstotkov je diplomantov, devet odstotkov pa jih ima poklicno izobrazbo. Med poklicnimi profili sicer poleg tistih brez izobrazbe prevladujejo gimnazijski maturanti, ekonomski tehniki, ekonomisti, pravniki, frizerji, turistični, prometni in strojni tehniki ter vzgojitelji predšolskih otrok.

Tisti, ki bodo ostali brez študentskega statusa, se lahko na zavod za zaposlovanje prijavijo kjerkoli, tudi prek spletnega portala Poišči delo. “S prijavo pridobijo pomoč svetovalcev pri iskanju zaposlitve in načrtovanju poklicne poti,” pravijo na zavodu. Da jih zavod ne izbriše iz evidence, se morajo odzivati na napotnice, udeleževati razgovorov in izpolnjevati obveznosti iz zaposlitvenega načrta.

Komentarjev 5
  • mirko 12:16 24.september 2012.

    Ne jokat, sami ste si izbirali poklice. Za elektro inženirje, strojne, farmacevtske, računalniške, sploh ni problem dobit službo. Če ne doma, pa jo zagotovo dobite v tujini. Samo problem je, le kdo bi se učil naravoslovne predmete. Najlažje se je ...prikaži več piflat družboslovje.

  • dragec 09:27 24.september 2012.

    tej oblati ni mar do izobraženih ljudi. Zamislite se očeta, ki ne premlja šolanje svojega sina in novinarjem odgovori"vprašajte njega, katero šolo je končal, menda, ja za tehnika, nevem katerega tehnika????". Pa to je GROZNO. In to je janševa desna ...prikaži več roka in tehnik zaseda delovno mesto, katero bi bilo namenjeno visoko izobraženi osebi (SDS).Minister pa trosi o visokoizobrraženem kadru v gradbeništvu in drugod v gospodarstvu, sami pospešujejo ukivitev tovrstnih podjetij!!!

  • Alena 09:06 24.september 2012.

    paja, potrebno bo zmanjšat študentsko delo na pozicijah, kjer bi lahko zaposlili mlade diplomante!!! če gledaš potrebe po študentskem letu....potrebujemo za daljši čas, zaželen absolvent z izkušnjami in znanjem,,,za daljši čas....