Slovenija
41 ogledov

Univerzo je umaknil klub alumnov

Gregor Macedoni, Janez Usenik Jerca Božič Kranjec
Po 20 letih ideja o samostojni javni univerzi v Novem mestu nima več potrebne podpore.

"Ko sem na seji pogledal po svetniških klopeh, sem ugotovil, da tu sedi klub alumnov visokošolskega središča," je o glasovanju, s katerim so mestni svetniki z dnevnega reda zadnje seje umaknili vložitev odloka v državni zbor za ustanovitev univerze v Novem mestu, razočaran povedal Janez Usenik, vršilec dolžnosti direktorja univerzitetno-raziskovalnega središča (URS).

Prepiri med fakultetami

Nesoglasja med visokošolskim središčem, ki ga vodi Marjan Blažič, in URS so po mnenju župana Alojzija Muhiča bistvena ovira: "Idejo univerze še vedno podpiram, a s temi ljudmi ne morem najti skupnega jezika oziroma ga oni med sabo ne najdejo."

Na URS in konzorciju univerze v Novem mestu, v katerega so povezane štiri fakultete, so zatrdili, da imajo tudi brez visokošolskega središča vse pogoje za ustanovitev javne univerze. "Razmišljanje o novih univerzah v trenutnih javnofinančnih razmerah je megalomansko," pa meni minister Jernej Pikalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.