Slovenija
16 ogledov

Upa, da ne bo nepotrebnih zapletov

Mandatarska seja Saša Despot
Janez Janša je dejal, da smo na poti k drugemu koraku. Z izidi glasovanje so zadovoljne tudi stranke, ki so popisale koalicijsko pogodbo. Čestital mu je tudi neuspeli mandatar Zoran Janković.

"Danes smo storili prvi korak, drugi se sledi. To je težek čas, zato ne bom govoril o koalicijskih dogovorih. Upam, da bomo drugi korak do 10. februarja končali," je dejal novi mandatar Janez Janša na tiskovni konferenci takoj po izvolitvi in zaprisegi. Dodal je še, da ga veseli, da se jim je uspelo v veliki meri poenotili glede stanja, "kje Slovenija makroekonomsko in socialno je.“ Upa, da pri oblikovanju vlade ne bo nepotrebnih zapletov.

„Po slabih dveh mesecih od volitev smo dobili predsednika vlade z 51 glasovi, kar mu omogoča oblikovanje trdne vlade. Zadovoljni smo, da bomo lahko v tej vladi zaščitili interese upokojencev,“ je dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

"Izvolili smo mandatarja, ki ima izkušnje in pozna pot do rešitev," je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

"To je korak do nove vlade," je dejal predsednik SLS Radovan Žerjav. Želi si, da bi dialog z opozicijo potekal na kulturen in strpen način. "Upam, da bodo našli obliko sodelovanja, da bomo prebrodli težke čase."

Janši je čestital tudi zdaj že nekdanji premier Borut Pahor. "Čestitam Janezu Janši za izvolitev. To je lepa dolžnost, a v teh časih posebej odgovorna in težka."

Še pred razglasitvijo pa mu je čestital prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković in mu že med samim glasovanjem vnaprej čestital za izvolitev in mu zaželel srečo.

Janković na tiskovni konferenci takoj po izvolitvi dejal, da bodo kot največja opozicijska stranka podpirali vse dobre projekte in bili kritični do tistih, ki bi bili v škodo države.

Janši je tudi predlagal, da doseže dva popravka v zakonu o vladi, da bo dobro, če dajo eno ministrstvo več in vrnejo kulturi svoje mesto. "Počakali bomo, da spremenijo zakon o vladi, preden stopi v veljavo, sicer ga bomo podali v ustavno presojo."

Komentarjev 1
  • jose3 22:31 28.januar 2012.

    Največ se v teh dneh udriha čez Viranta. S katere strani le?Če Virant ne bi pobral svojih 8%, bi jih Janša. Kot volivec DLGV sem zadovoljen.Kje pa so bili izvoljeni kandidatii? Samo v pomladnih okrajih (Škofja Loka ...prikaži več , Ilirska Bistrica, Ruše, Lenart, Domžale, Radlje, Domžale), edina, ki je bil izvoljena v levem koncu je bil kandidatka v Zagorju.Gre za izbiro: Evropa ali Balkan. Janša ali Jankovič. Juščenko ali Janukovič (napol Rus, kao gospodarstvenik in kao socialist s prepolnimi žepi).