Slovenija
29 ogledov

Upa, da si bo Krek premislil

Ministrica je že sinoči potrdila prejem odstopne izjave Kreka, vendar o podrobno Žurnal24 main
Jelušičeva do nedelje zvečer v tujini. Poleg Kreka odstopno izjavo podal tudi Hožič. Se res ne strinjajo z odločitvami Šteinerja?

Predsednik odbora za obrambo Jožef Jerovšek je za torek sklical izredno sejo odbora za obrambo. S strani obrambne ministrice Ljubice Jelušič bodo zahtevali več pojasnil, med drugim zlasti okrog domnevnega razhajanja vrha ministrstva z vrhom slovenske vojske.

Odbor za obrambo se pri napovedanih odhodih s položajev znotraj ministrstva sprašuje, ali gre za strokovna, politična, ali doktrinalna nesoglasja. Poleg tega pa bodo na ministrico naslovili tudi vprašanje, če je prišlo do prekoračitve pooblastil v vrhu Slovenske vojske.

Napovedani odhodi
Kot smo že poročali, je državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Krek obrambni ministrici Ljubici Jelušič podal pisno odstopno izjavo. Ministrica je sinoči prejem pisma potrdila, vendar dodala, da se z njegovo vsebino še ni seznanila.

Krek pa ni edini, ki se je odločil za odhod; odstopno izjavo je že 22. januarja podal tudi generalni sekretar ministrstva za obrambo, Boštjan Hožič. Kaj naj bi bil razlog njegove odločitve, uradno še ni znano. Na ministrstvu o razlogih ne govorijo, tudi Hožič izjav ne daje.

Neuradno mediji pišejo, da gre za nestrinjanje z odločitvami načelnika generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja. Za zdaj ostaja le pri govoricah in namigih. Kreka za pojasnila danes iščemo zaman, ves dan je zaradi službenih dolžnosti nedosegljiv.

Jelušičeva: Ni prišlo do razhajanj
Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je za Slovensko tiskovno agencijo iz Cadiza izrazila upanje, da si bo Krek premislil in umaknil odstopno izjavo.

Zanikala je, da naj bi do odstopa Kreka prišlo zaradi razhajanj med njima, je pa nakazala, da so v ozadju predvsem težave, v katerih se je zaradi krčenja sredstev znašlo ministrstvo.

Sicer ni želela komentirati razlogov za odstop, ki jih je Krek navedel v odstopnem pismu njej, je pa zanikala navedbe, da naj bi odstopil zaradi nestrinjanj z njo in načelnikom generalštaba Slovenske vojske Alojzem Šteinerjem glede Afganistana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.