Slovenija
15 ogledov

Upajo, da bo Pahor držal besedo

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
''Kaj pa je na tem svetu pravičnega,'' Posedi odgovarja Pavlinič Krebsovi, da dodatki javnih uslužbencev niso pravični. Več o stavki prihodnji teden.

Včeraj so se pogajanja sindikatov javnega sektorja z vladno stranjo o spremembah zakona o sistemu javnih plač končala. Jutri pa je na vrsti vlada, ki bo pregledala končno stanje.

''V zadevah, ki so za nas pomembne, se vladna pogajalska stran ni približala. Zbližanja stališč nam ni uspelo doseči,'' je za zurnal24.si dejal Janez Posedi, vodja ene izmed sindikalnih pogajalskih skupin.  

''Upamo, da bo predsednik vlade držal besedo, ki jo je dal po posvetu na Brdu pri Kranju, ko je dejal, da ne bodo posegali v dodatke,'' pravi Posedi.

Položajni dodatek naj bi znašal od 5 do 12 odstotkov in ne več 20 kot do zdaj. Pri dodatku za dežurstvo pa predlagajo krčenje za polovico.

Kopja se lomijo na dodatkih
Največji kamen spotike so spremembe glede dodatkov – predlagano je znižanje razpona položajnega dodatka in znižanje dodatka, ki javnim uslužbencem pripada v času dežurstva. ''Kaj pa je na tem svetu pravičnega?'' pravi Posedi na besede ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs, ki je dejala, da dodaki niso pravični. Pavlinič Krebsova poudarja, da se mora vlada kot delodajalec odločiti, ali je cena teh dodatkov javnofinančno vzdržna in tudi pravična. Meni, da je cena dežurne ure nadpovprečna.

''Če bi oni imeli pravične rešitve, bi bili mi za njih. Rešitve, ki jih predlagajo, pa niso nič bolj pravične kot položaj, v katerem smo. Predstavljali smo si, da bomo skupaj iskali pravične rešitve, ne pa da bomo zategovali pas posamezne skupine nesistemsko. Takšen pristop se nam zdi popolnoma neprimeren,'' dodaja Posedi. Sindikate moti tudi to, da jim vladna stran ni uspela pojasniti, koga vse bo ta ukrep prizadel in v kakšnem obsegu. Da bi pristali na dogovor, katerega učinki niso znani, pa je za sindikate nemogoče, zatrjuje Posedi.

Skrbi nas, da vlada intenzivno poskuša razbijati javni sektor, to se vidi tudi pri zakonu o RTV, ki je zdaj v postopku in predvideva izločitev pomembnega dela uslužbencev iz sistema javnih uslužbencev na neprimeren način.
Janez Posedi

Da Pahor ne bo snedel besede
Od jutrišnjih ukrepov vlade bodo odvisne tudi prihodnje stavkovne dejavnosti skupine sindikatov javnega sektorja. ''Verjamemo, da je Pahor vedel, kaj je govoril, ko je dejal, da enostranskih ukrepov ne bo. Želimo vedeti, kaj se bo konkretno zgodilo, ne samo načelno,'' pravi Posedi. Stavkovni odbor še ni razpuščen, odločitev o morebitni stavki pa bi lahko padla prihodnji teden, še vedno pa si želijo dialoga.

''Zaostrovanje na naši strani ne prispeva k hitrosti reševanja, vendar želimo drugi strani sporočiti, da za nas dobrih rešitev ni bilo.''



Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:05 02.december 2011.

    Država je v buli -zgubi 2 miljarde € in kako si lahko njeni javni uslužbenci predstavljajo , da imajo sploh pravico na redna izplačila plač, kaj šele na kakršnjekoli bonitete. Delavci v podjetjih istega lastnika-države - pa teh ne dobijo ...prikaži več , če denarja, oz. plusa na računu podjetja ni ! A so oni bogom dani al kaj.