Slovenija
4048 ogledov

Hojs: Janša bi sodeloval tudi z Levico

predvolilna soočenja
1/30
Saša Despot
Janez Janša in Robert Golob se ne bosta soočila.

Predsednika vlade Janeza Janše ni bilo že na drugo predvolilno soočenje predsednikov strank, tokrat je na soočenje, kamor je televizija Pop TV povabila osem predsednikov strank, ki jim glede na ankete Mediane kaže najbolje, poslal Aleša Hojsa, podpredsednika SDS.

Golob: "Upam, da bo Janša do konca kampanje zbral pogum in prišel na kakšno soočenje"

predvolilna soočenja | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Ne verjamem v naključja, zagotovo gre za načrt, verjamem, da ga bo policijski minister znal razkriti in sam izpolnil. Upam, da bo predsednik vlade do konca kampanje zbral pogum in prišel na kakšno soočenje," je Janševo odsotnost komentiral trenutno največji tekmec SDS, predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Aleš Hojs pa je odsotnost predsednika vlade, ki je bil danes v Zagrebu opravičil z besedami, da je "trenutno bolj pomembna energetska oskrba Slovenije kot vaša televizija".

Fajon: "Solistične akcije Janše ogrožajo Slovenijo"

Glede soliranja predsednika vlade Janše, ki je med vojno potoval v Ukrajino, nato pa tja poslal še vojaškega diplomatskega predstavnika, ne da bi se pred tem posvetoval z drugimi parlamentarnimi strankami, je Hojs povedal: "To, da bi se posvetoval z vsemi, bi bilo dodatno varnostno tveganje, vsem se nam zdi prav, da je predsednik naredil v strogi tajnosti."

predvolilna soočenja | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Solistične in herojske akcije predsednika vlade, neusklajene tudi znotraj EU zavezništva vodijo v dodatne konflikte, delajo škodo in ogrožajo varnost Slovenk in Slovencev," je poudarila Tanja Fajon, predsednica SD, Robert Golob pa je poudaril, da bo le enotnost EU, OZN, Nata prinesla mir v Ukrajini. "Solo akcije, še posebej iz držav, kot je Slovenija, ne morejo doprinesti k temu, da bo svet enoten. Ker enotnost je nasprotje solo akcij."

Tonin: "Gre za notranjepolitično histerijo"

Predsednik LMŠ Marjan Šarec prav tako meni, da je predsednik vlade z vpletanjem v konflikt in izpostavil Slovenijo nevarnostim. "Gre za notranjepolitično histerijo, ki težko dojame, da je aktivna članica mednarodne skupnosti," pa je dejal Matej Tonin, predsednik NSi, ki meni, da si moramo "majhnost izbiti iz glave".

Golob bi vrata odprl vsem beguncem, ne le ukrajinskim, ki jim je vlada že podelila posebni status. "Človek v stiski je človek," je dejal Golob, ki se zavzema tudi za ostranitev ograje na naši južni meji. "Ko je bila ograja postavljena, so bili prebivalci ob meji prepričani, da jim bo prinesla varnost. Ko se danes pogovarjamo s temi prebivalci, ugotavljajo, da ograja ne deluje z vidika varnosti, omejuje jim svobodo, ravno prebivalci ob meji so dali pobudo, da se jo odstrani." 

Mesec: "Na svetlejšem delu spektra je begunec, na temnejšem pa migrant"

predvolilna soočenja | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ograjo na meji bi podrla tudi Fajonova, Hojs pa medtem napoveduje: "Ničesar ne bomo podirali, ker nismo stranka, ki bi podirala, ampak bomo gradili."

Predsednik stranke Konkretno, Zdravko Počivalšek je opozoril, da ne smemo mešati ekonomskih migrantov in beguncev, koordinator Levice pa je to njegovo izjavo ponazoril tako: "To je v praksi videti tako, če mi imel v rokah papir z barvno skalo človeške polti, na svetlejšem delu spektra je begunec, na temnejšem pa migrant, taka je politika te vlade. Mi smo bili skoz na humanistični poziciji, do Afganistanca je treba čutiti enako sočutje kot do Ukrajinca."

Bratušek: "Na področju cene goriv bi morala vlada intervenirati prej"

Glede prehranske in energetske krize, ki je posledica vojne v Ukrajini, bi Bratuškova povečala deleža samooskrbe, država pa bi pomagala s subvencijami in z brzdanjem inflacije. "Na področju cene goriv bi morala vlada intervenirati prej," je prepričana Bratuškova. Golob bi za blaženje prehranske krize znižal DDV za nekatera osnovna živila.

predvolilna soočenja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Šarec: "Rokohitrski ukrep, ki je lahko tretiran le kot predvolilni bombon"

Marjan Šarec je sprejetje novega zakona o dohodnini v zadnjem delu mandata Janševe vlade ocenil "rokohitrski ukrep, ki je lahko tretiran le kot predvolilni bombon". Poudaril je, da bo imel proračun zaradi novega zakona 800 milijonov evrov škode. S tem zakonom se bomo morali vsi soočiti, je dejal Šarec. Pri Fajonovi bi obdavčevali progresivno, spremembo zakona o dohodnini pa je napovedal tudi Golob.

Hojs: Janša bi k sodelovanju povabil tudi Levico

Kdo bi s kom sodeloval po volitvah, je bila tema zaključnega dela razprave. Kot je dejal Hojs, sam osebno Levice ne bi vabil v koalicijo, verjame pa, da Janša ne bo nikogar izključeval. "Naš predsednik je vedno zagovarjal sodelovanje," je dejal Hojs.

"Vedno govorim, da se bomo pogovarjali z vsemi, dogovorili pa s tistimi, ki so pripravljeni iti naprej," pa je glede povolilnega sodelovanja dejal Počivalšek. 
"Po volitvah bomo šli v koalicijo ne samo s Kulom, pač pa tudi s civilno družbo," je napovedal Golob. Mesec napoveduje, da bo tokrat Levica v vladi ter zagotavlja, da so pripravljeni tudi na kompromise. Bratuškova je prepričana, da bo nova vlada trdna levosredinska vlada. "Razlika med prejšnjo in prihodnjo vlado bo ta, da bo naslednja vlada večinska in ne več manjšinska. Vsi bomo za isto mizo, prevzemali svoj del odgovornosti," pa poudarja Šarec. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 25
  • Gandi123 18:02 29.marec 2022.

    Desni ekstremisti bi sodelovali tudi z levimi ekstremisti. Samo da ostanejo pri koritu!!!

  • Dusan12 10:39 29.marec 2022.

    Morgen, morgen, das ist alles fur Kul, morgen morgen, se spomniš Ivo Robića, Leon.

  • Avatar Leon
    Leon 09:03 29.marec 2022.

    24.04.2022 bo novi slovenski praznik osvoboditve iz jarma slovenskega pacienta .