Slovenija
19 ogledov

Upanje umre zadnje

Takole je videti stanovanje, v katerem so letos spomladi položili nova tla. (Fot Žurnal24 main
Napoved padavin. Čakajo jih vdani v usodo, upajoč, da jih ne bo veliko.
Ministrstvo za kulturo
Suši hiše. Ker je otok spomeniško zaščiten, se je v sanacijo vključilo tudi ministrstvo za kulturo. “Poslali so nam sto razvlaževalcev zraka, ki sušijo prostore,” je zadovoljen Robert Zagorc iz civilne zaščite.

Posebnih ukrepov nismo sprejeli, spremljali bomo stanje in čakali, kaj bo,” je na vprašanje, kako se pripravljajo na deževje ob koncu tedna, odgovoril Robert Zagorc iz civilne zaščite. Vreče s peskom so shranili in jih bodo po potrebi znova uporabili. “Če je požar, pokličeš gasilce in gasijo, če jih je premalo, pridejo dodatni, če pa je voda v hiši in okrog nje, je vsako prečrpavanje nesmiselno,” poskuša nekatere kritike na račun gasilcev, ki da so prepozno začeli črpati vodo iz hiš, ublažiti župan Mojmir Pustoslemšek.

Mostovi so trdni
Potem ko je voda odtekla z otoka, si je mostove ogledal inšpektor. “Mostovi so trdni, ceste prevozne, čas pa bo verjetno pokazal marsikaj,” pravi Zagorc. Infrastruktura, ki je bila na otoku celovito obnovljena leta 2002, sicer še danes nima uporabnega dovoljenja. “Ampak poplave in uporabno dovoljenje nimajo nobenih skupnih točk,” pravi župan.

Problem je v kotah
Po njegovem mnenju je največji problem v kotah. “Ko hočeš na otoku zgraditi hišo, imaš v dovoljenju zapisano koto, na kateri mora biti prva plošča,” pojasnjuje Pustoslemšek. Kot pravi župan, te kote, ki bi jih vodarji radi višali, naravovarstveniki pa nižali, ne držijo več. “Vse hiše, ki so bile zgrajene v zadnjih desetih letih, so bile obilneje poplavljene,” ugotavlja župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.