Slovenija
26 ogledov

Upanje za Zelenka

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Pravosodni minister Aleš Zalar je sporočil, da je Turčija uradno sporočila, da je pripravljena začeti postopek za prenos izvršitve zaporne kazni v zadevi Zelenko.

O tem, da iščejo rešitev, smo poročali že novembra, zdaj pa se je v zadevi vendarle premaknilo.

Njegova hčerka Tjaša Zelenko je za novico izvedela šele ob našem telefonskem klicu. "Z očetom se slišiva vsako soboto. To soboto nisem govorila z njim, me je pa teta obvestila, da ji je povedal, da ni nič novega," je pojasnila, vesela, da se v zadevi nekaj premika.

Zelenka so aprila 2007 prijeli v Turčiji, saj se je izkazalo, da je poleg čistilnega sredstva za steklo prevažal 13 ton anhidrida ocetne kisline, ki se uporablja za proizvodnjo mamil. Turško sodišče ga je obsodilo na 13 let zapora. Izročili naj bi ga le, če bo plačana kazen v višini 50 tisoč evrov, v Sloveniji pa bo moral odsedeti še deset let.

 

 

Milejša kazen le izjemoma
Kot so pojasnili na ministrstvu, slovensko sodišče ne spoznava obsojenca za krivega in tudi sicer ne spreminja izreka tuje sodbe, saj ne ugotavlja dejanskega stanja.

Kazenska sankcija, ki je tako izrečena v sodbi slovenskega sodišča, ne sme biti strožja od sankcije v tuji sodbi in praviloma tudi ne milejša. Izjema je kazen, ki je domača zakonodaja ne pozna, ali je bila izrečena kazen prek posebnega maksimuma kazni za to kaznivo dejanje po slovenskem kazenskem zakoniku, poroča STA.

Ko bo sodba slovenskega sodišča pravnomočna - torej po vročitvi v Turčiji obsojenemu Zelenku in po tem, ko bo pretekel rok za pritožbo oziroma bo o morebitni pritožbi odločeno - in če Turčija ne bo umaknila soglasja k transferju, bo mogoča premestitev obsojenega v Slovenijo.

Trajanja postopka po navedbah ministrstva ni mogoče napovedati, saj je odvisen od mnogih dejavnikov - soglasja Turčije k transferju, hitrosti dela pravosodnih in drugih organov v Sloveniji in Turčiji kot tudi morebitnih pravnih sredstev, ki jih ima pravico vložiti obsojenec.

Zalar se je o možnosti Zelenkove premestitve novembra med obiskom v Carigradu pogovarjal s turškim ministrom za pravosodje Sadullah Erginom, še poroča STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.