Slovenija
93 ogledov

Upnikom obljubili več

Rudi Bec Nada Černič Cvetanovski
Prisilke še ni. Obravnava preložena, ker je Inkos spremenil načrt reorganizacije.

Upnikom smo ponudili boljše pogoje poravnave,” je spremenjeni načrt finančne reorganizacije pojasnil Rudi Bec, direktor družbe Inkos Krmelj, ki se je marca znašla v postopku prisilne poravnave. Zaradi spremenjenega načrta je sodnica Pavlina Čepin s krškega okrožnega sodišča obravnavo preložila in bo upnike pozvala, naj se opredelijo do nove ponudbe.

Upniki kot solastniki
Po prvotnem načrtu finančne reorganizacije bi moral Inkos do konca leta 2013 upnikom poravnati 30 odstotkov nezavarovanih terjatev, kar bi znašalo slabih 700 tisoč evrov. Zdaj so za upnike pripravili dva predloga. “Pripravljeni smo poravnati 32 odstotkov terjatev, upnikom pa dajemo možnost, da svoje terjatve pretopijo v lastniške deleže,” je za Žurnal24 pojasnil Bec. Ker se danes začenjajo sodne počitnice, se bo poskus poravnave nadaljeval jeseni.

Težko leto
Direktor Bec je potrdil, da je letošnje leto za tovarno, ki izdeluje podvozja, transportno opremo in jeklene konstrukcije, zelo težko. “Nasploh so razmere na trgu težke, poleg tega je svoje naredil oklic prisilne poravnave,” našteva. Še posebno težko pa je bilo, ker so imeli kar tri mesece blokiran žiro račun. Sicer pa je bila konec lanskega leta vrednost Inkosovega premoženja 3,8 milijona evrov, vsota vseh obveznosti pa 4,6 milijona, kar pomeni, da je bila družba prezadolžena in dolgoročno plačilno nesposobna. Uspešna prisilna poravnava bi odpravila plačilno nesposobnost in omogočila nadaljnje poslovanje 
podjetja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.