Slovenija
24 ogledov

Upočasnjuje nas odvisnost od tujega denarja

Vodja slovenske centralne banke Marko Kranjec ugotavlja, da smo visoko odvisni o Žurnal24 main
Visoka odvisnost gospodarstva od tujega dolžniškega financiranja je ena od njegovih ključnih strukturnih značilnosti, v poročilu o bančni stabilnosti ugotavlja Banka Slovenije.

Visoka odvisnost podjetij od bančnih posojil in njihova prezadolženost, visoka odvisnost bank od tujih finančnih virov in nelikviden domači finančni trg po navedbah Banke Slovenije vplivajo na nizko in nestabilno gospodarsko rast, ki ne obeta hitrega okrevanja. Dokler se finančni vzvod ne bo zmanjšal, močnejše gospodarske rasti tako ni pričakovati.

Od leta 2001 kar za tretjino večja odvisnost
Odvisnost slovenskega gospodarstva od tujih virov financiranja se je tako v lanskem letu kljub razdolževanju bank v tujini glede na 2009 zvišala s 36,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 38,1 odstotka BDP. Od izbruha finančne in gospodarske krize leta 2008 se je povečala za 4,8 odstotne točke, od leta 2001 pa kar za 33,6 odstotne točke.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal guverner Banke Slovenije Marko Kranjec sta visoka zadolženost podjetij in močna odvisnost gospodarstva od tujih virov financiranja poglavitni oviri slovenskega gospodarstva na poti do krepkejše gospodarske rasti.

Slab odnos do lastništva
V luči velike odvisnosti od posojil je izpostavil predvsem slab oziroma "mačehovski" odnos do lastniškega kapitala v Sloveniji. Ta se je lani povečal le za 438 milijonov evrov, pa še to na račun pritoka kapitala iz tujine v višini 600 milijonov evrov, medtem ko so domači vlagatelji iz podjetij dejansko umaknili 162 milijonov evrov.

Kot je povedal Kranjec, je Banka Slovenije zelo pozorna na dogajanje z lastniškim kapitalom v Sloveniji, kjer je prirast zelo majhen. Slovenija je namreč narodno gospodarstvo, ki je odvisno od dolžniškega financiranja, to pa je manj stabilno od lastniškega financiranja. Poleg slabega odnosa do lastništva je izpostavil tudi pomanjkljivo zaščito pravic iz lastništva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.