Slovenija
49908 ogledov

Upokojencem se lahko smeji, to je razlog ...

Denar Profimedias
Svet Zpiza se bo seznanil, koliko terja posamezna različica predloga za izredno uskladitev pokojnin, ki sta ga podala Zdus in Sindikat upokojencev Slovenije. Za 3,5-odstotno uskladitev za vse in še enoodstotno za upokojene do leta 2011 je vsota približno 206 milijonov evrov, za štiriodstotno in dodatno enoodstotno pa približno 231 milijonov.

Izredna uskladitev bi v obeh primerih veljala od 1. aprila naprej, izhaja iz izračuna, ki so ga pripravili v službi Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Za uskladitev po prvi različici bi moral zavod leta 2024 nameniti približno 274 milijonov evrov, za uskladitev po drugi pa približno 308 milijonov evrov.

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) in Sindikat upokojencev Slovenije sta sprva pripravila vsak svoj predlog za višje pokojnine, da bi pomagali upokojencem v času visoke inflacije in velike draginje. Vendar sta obe organizaciji na zadnji seji sveta svoja predloga združili v enega, svet pa ga je sprejel in naročil službi zavoda pripravo izračuna glede finančnih učinkov dveh različic.

Zdus in sindikat se zavzemata za izredno uskladitev pokojnin, ki bi sledila redni v višini 5,2 odstotka, o kateri je svet zavoda že odločil. Redno usklajene pokojnine bodo izplačane v torek.

Komentarjev 22
  • Miha65 08:56 28.februar 2023.

    Res se čudim vašim naslovom!!!Kako vas ni sram....upokojencem se smeji;;...delate se norce iz ubobožanih ljudi!Smeji se lahko Sušniku in njegovi enaki ničvredno mafiji,njim se bo poznalo ,že v prepolni denarnici,invalidske,vdovske kmečke pa zopet drobtine! Sram vas naj bo,tudi medije,da se ...prikaži več na tako podel način izživljate in delate norce iz ljudi!

  • munja 18:21 27.februar 2023.

    Novinarji, ste vzeli napačne tablete??

  • Soloobveznababica 15:24 27.februar 2023.

    Ni mi vec do smeha niti do plesa,zal. Ko slisim,koliko regresa bodo dobili po firmah / med 1000 in 2000/,bi najrajsi vrnila tistih ubogih 100 ,200 eur, ki so namenjeni upokojencem.Sramota!