Slovenija
71452 ogledov

Upokojencem se lahko smeji: To jih čaka danes

Upokojenec
1/4
Saša Despot
Upokojenci bodo imeli zaradi novoletnih praznikov že danes na svojih računih pokojnino za december, ki pa bo po izredni uskladitvi s 1. decembrom dva odstotka višja.

Po besedah generalnega direktorja pokojninskega zavoda Marijana Papeža finančni učinek decembra znaša 9,3 milijona evrov, prihodnje leto pa na letni ravni 115 milijonov evrov.

Sprememba zakona o ukrepih pri plačah v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin je določila, da se izredna uskladitev izvede ne glede na gospodarsko rast.

Zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, po novem znaša približno 567 evrov, kar je dobrih 11 evrov več. Pokojnina v dozdajšnji višini denimo 600 evrov pa je po uskladitvi višja za 12 evrov in torej po novem znaša 612 evrov.

Upokojencem z izrednimi uskladitvami vračajo premalo izplačana sredstva zaradi zaostankov pri usklajevanju v letih gospodarske krize. Naslednja uskladitev pa bo redna. V skladu z njo bodo pokojnine s 1. januarjem prihodnje leto višje za 2,5 odstotka.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katere sodijo starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo novembra po podatkih pokojninskega zavoda skupno 625.359. Tri četrtine med njimi je starostnih upokojencev.

 
Komentarjev 28
  • munja 17:41 29.december 2020.

    Pa kdo piše ta kretenski naslov? Ne vem, komu se lahko smeji ob tem, da dobi 6 ali 8 eurov več pokojnine. Novinarji, res ste bedniki.

  • Friderik1950 16:29 29.december 2020.

    želel sem nekaj napisati o sarkastičnem naslovu, ki se pojavlja pri izplačilu vsake penzije, pa o kislem smehu, pa o idiotizmu, pa še o čem, pa sem pogledal kdo je avtor, pa mi je bilo vse kristalno jasno, tudi o ...prikaži večo dogodkih v zadnjem mesecu. STA - 'O ti sveti štrozok'.

  • Ender3 16:20 29.december 2020.

    Sem bil že na tem, da grem v osebni stečaj, zdaj pa dobim to, prepotrebno povišico. Hvala mojemu minulemu delu.☺