Slovenija
48508 ogledov

Upokojencem se lahko smeji: Toliko višje pokojnine bodo prejemali

upokojenci Saša Despot
V predlogu proračuna za prihodnje leto je za 8,2-odstotno uskladitev pokojnin predvidenih okrog 550 milijonov evrov, je po današnji seji vlade dejal minister za delo Luka Mesec. Napovedana uskladitev temelji na trenutnih ocenah Umarja glede rasti plač in inflacije, je pojasnil in dodal, da večjih odstopanj od napovedane številke ne pričakuje.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec je namreč v začetku tedna napovedal polno uskladitev pokojnin januarja prihodnje leto, in sicer v višini 8,2 odstotka.

Kot je pojasnil po današnji seji vlade, izračun temelji na trenutnih ocenah Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) o rasti plač in inflacije. "Uskladili bomo po formuli, tako da ta številka lahko še zaniha," je še dejal, a dodal, da glede na sedanje podatke večjih odstopanj od napovedi o uskladitvi in proračunske ocene ne pričakuje.

Mesec je ob tem še pojasnil, da je do zdaj veljalo, da so pokojnine uskladili februarja po dokončno znanih podatkih o letni inflaciji in rasti plač. Poravnave so bili torej upokojenci za januar za vsako leto deležni za nazaj. "V januarju se bo na podlagi ocene določilo okvirno novo vrednost pokojnin, v januarju bo ta tudi izplačana, v februarju pa se bo izvedla poravnava, če bo v tistem zadnjem mesecu nastala še kakšna razlika," je postopek uskladitve pokojnin v prihodnjem letu opisal minister.

Glede usklajevanja minimalne plače z inflacijo pa je dejal, da bo kot minister, pristojen za delo, da bo do uskladitve tudi prišlo.

Komentarjev 43
  • Stampedo 06:32 05.oktober 2023.

    Prav nobene potrebe ni, da država doplačuje tistim "privatnikom", ki niso dovolj vplačevali v pokojninsko blagajno, da bi imeli vsaj minimalno penzijo, prav nobene potrebe ni po plačevanju izjemnih, zaslužnih penzijo ... Lepo bi bilo, da se ob teh člankih ...prikaži več navede zakaj mora država - državljani prispevati dodatno. Poslanci prav radi delijo bonbonček za bonbončkom, potem pa še dolg le veča, raste. Brez kritičnega novinarstva ne boli prav daleč ...šli.

  • jakec1575 22:18 04.oktober 2023.

    Za visino penzije si je v vecini primerov vsak sam kriv. Ne zdej kazat s prstom. Posteno poglejte v svoj kozarec 40let. Edini, ki so bili oskodovani so tisti po zujfu s kolicnikm 58. Pa tam je bila korekcija. Ce ...prikaži več se ne motim. Tudi svaba, ki je imel 4-5 cukov place dobi dobrega jurja penzije. Kdor ni placeval je gradil kapital. Prodaj pa bos mel za dom.

  • rd2dmk2 21:20 04.oktober 2023.

    kakorkol obrnete , 8 procenteov višja pokojnina pomeni da bo vsak upokojenec dobil naslednje leto še eno pokojnino več. za nepismene idiote == 8x12=96. lahko bi ne bi dali nič, ker, ker je pač kriza , ker so bile katastrofe ...prikaži veče in ker velja reklo da vzemi tistemu ki jamra in daj tistemu ki se hvali. torej če bi imel 500€ pokojnine, bi se z veselil 40€ več. vsem, ki pa se jim to zdi malo ali jim ni všeč- jutri odprem račun na paypal-u, pa -- pošljite to malenkost. lahk že mal predujma nakažete .