Slovenija
62260 ogledov

Upokojencem se lahko smeji, vse to jih čaka

upokojenci Saša Despot
Za tri mesece dodatek v višini 1,8 odstotka, zimski dodatek in še visoka redna uskladitev.

V novembru in decembru 2023 bodo upokojenci poleg pokojnine dobili 1,8 odstotka dodatka, ki se mu uradno reče povečani del prejemkov. Izplačan bo 30. novembra in 28. decembra skupaj s pokojninami in nadomestili iz invalidskega zavarovanja.

Dodatek se bo obračunal od oktobrskega izplačila. Kdor oktobra (še) ne bo imel izplačila, tudi novembra in decembra ne bo prejel dodatka.

Povečan del prejemka se ne bo obračunal od dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnin za telesno okvaro. Prav tako se ne bo obračunal od priznavalnin, nadomestil, razlik nadomestil, priznanih po Zakonu o socialnem vključevanju invalidov.

"Od povečanega dela prejemkov se obračunava akontacija dohodnine in ni izvzet iz izvršbe. Vsi prejemniki povečanega dela bodo v novembru 2023 od zavoda prejeli obvestilo o nakazilu prejemkov s komentarjem," so pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). 

20. decembra bo ZPIZ izplačal zimski letni dodatek v višini 40 odstotkov priznanega letnega dodatka. "Zimski letni dodatek je rubljiv prejemek, od katerega se obračuna tudi akontacija dohodnine. O izplačilu bodo prejemniki obveščeni s komentarjem preko obvestil o nakazilu v decembru 2023," opozarja ZPIZ.

Tudi januarja bo po predlogu zakona o izvrševanju proračuna izplačan dodatek v višini 1,8 odstotka, ki se mu bo reklo predčasna uskladitev. Obračunal se bo od decembrske pokojnine brez dodatka. Redna uskladitev se bo nato kot navadno izvedla februarja, pri poračunu za januar pa se bo upošteval (odštel) že izplačani znesek.

Po trenutno razpoložljivih podatkih kaže, da bi lahko bila redna uskladitev okrog 8 odstotkov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 68
  • Modras 17:19 25.oktober 2023.

    PREKLETA BANDA novinarska - 1,8 % "uskladitev" in nam se bo smejalo? To je ob nekajkrat višji inflaciji kraja! Daj bog, da taki novinarji izgubijo službe in na starost iščejo hrano po smetnjakih.

  • sandi76 09:03 25.oktober 2023.

    Zopet se nekdo dela norca iz upokojencev. Najprej jim znižajo odmerni odstotek iz 75 na 57%, sedaj pa jim ob ledni realni inflaciji 30% obljubljajo drobtine v obliki par odstotkov. Pa še te jim bo vlada pobrala takoj drugo leto, ...prikaži več ko se začne obvezni dodatni prispevek za zavarovanje !! Nor svet !

  • jakec42 08:43 25.oktober 2023.

    Pisec članka ne žali upokojencev,z norimi članki!