Slovenija
24 ogledov

Upokojenci bodo prejeli poračun

razno 25.03.09 starejsi gospe, sprehod, bergle, upokojenci; foto:Sasa Despot Saša Despot
Upokojenci bodo aprilske pokojnine prejeli v torek, ko je zadnji dan v mesecu. Tisti, ki jim je varčevalni zakon z junijem lani pokojnino znižal, bodo v skladu z ustavno odločbo znova dobili znesek kot pred znižanjem. Prejeli bodo tudi poračun za čas od 23. marca.

Pri izplačilu pokojnin, ki bodo znova v višini kot pred zakonom za uravnoteženje javnih financ, bo upoštevana tudi letošnja uskladitev pokojnin v višini 0,1 odstotka, so za STA pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Pokojnine so se februarja namreč uskladile za 0,1 odstotka, kolikor je znašala razlika med povprečno mesečno bruto plačo za lani v primerjavi z zneskom za leto 2011.

Pokojnine znižali 26 tisočim upokojencem

Ustavno sodišče je z odločbo, ki je začela veljati 23. marca, del 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ spoznalo za neustavnega. Gre za določbe, po katerih so se znižale pokojnine okoli 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun.

Po tej ustavni odločitvi pa bi poračun za nazaj pripadal le tistim, ki so se na svoje odločbe o znižanih pokojninah pritožili. A po predlogu tehničnega zakona o povrnitvi neizplačanega dela pokojnin, ki ga je vlada potrdila 25. aprila, bodo enako obravnavani tako tisti, ki so se pritožili, kot tisti, ki se niso.

Predlog, ki ga je vlada poslala v obravnavo DZ po nujnem postopku, določa vračilo odvzetega dela pokojnin v dveh obrokih: 20 odstotkov bo povrnjenih z izplačilom pokojnin za junij letos, 80 odstotkov pa z izplačilom pokojnin za maj prihodnje leto.

Finančni učinki, ki jih bo imela marčevska ustavna odločba glede pokojnin skupaj s tehničnim zakonom, bodo skupno po oceni vlade znašali 28,5 milijona evrov.

Komentarjev 4
  • bolimelud 13:23 29.april 2013.

    Saj bolj ali manj upokojenci so pravi reveži ... penzije med 500 in 600 €, eni še manj, ta "boljše" pa cca jurja. Mi mladi pa še te revšne ne bomo dobili in bo pač kolikor se bo kdo znašel.

  • ennanova 10:51 29.april 2013.

    Vse to je v vaše dobroV VAŠE DOBRO JE, DA VAM KAPITALISTI ČIM VEČ VZAMEJO!http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/940-vse-to-je-v-vase-dobro

  • majdas 16:05 28.april 2013.

    Kako že poje Šifer: UMRLA JE DRŽAVA ... Upam, da so med temi upokojenci tudi tisti PRAVI reveži, ki so prvi izgubili svoje (res) skromne preživnine (ne vem, če ni bil to še Svetlikov zakon) ...