Slovenija
18 ogledov

"Upokojenci ujetniki javnega sektorja"

"Če ne bo prišlo do dogovora, bodo naši poslanci glasovali proti pokojninski ref Žurnal24 main
Iskanje rešitve glede usklajevanja pokojnin je bila tema kolegija predsednikov koalicijskih strank, ki pa ni prinesla dogovora. Pahor je poudaril, da alternativnega scenarija zamrznitvi pokojnin ni.

Še pred kolegijem so se dopoldne ministri Franc Križanič, Irma Pavlinič Krebs in Ivan Svetlik srečali s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, vendar pogovori niso bili uspešni.

Kot je Erjavec po sestanku pojasnil medijem, je ministrska trojica vztrajala glede zamrznitve pokojnin, pri tem pa niso predstavili novih argumentov in so vztrajali pri zamrznitvi vseh prejemkov, kar je bila obljuba vlade sindikatom. "Očitno smo upokojenci ujetniki javnega sektorja," je ocenil predsednik DeSUS.

DeSUS proti pokojninski reformi
Po njegovem DeSUS v nobenem primeru ne bo podprl zamrznitve pokojnin, saj upokojenci prispevajo k stabilizaciji javnih financ že s tem, da se pokojnine samo polovično usklajujejo. "Če ne bo prišlo do dogovora, bodo naši poslanci glasovali proti pokojninski reformi in tudi proti proračunu za leti 2011 in 2012," je dodal Erjavec.

Predsednik vlade Borut Pahor jepoudaril, da je proračun sestavni del fiskalne discipline, ki med drugim zahteva tudi enakomerno razdelitev bremen med različnimi generacijami, tudi upokojenci.

Po njegovem mnenju je zdaj priložnost, da člani vlade pokažejo odgovornost in strnejo moči za dosego fiskalne discipline, s čimer bi se prebili skozi krizo. "Če ne bo sprejet ta proračun, če bo morda kdo drug sestavljal ta proračun, mora gospod Erjavec povedati upokojencem, kako bo dosegel tisto, kar bo čez pol leta dvakrat težje doseči," je dodal premier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.